Berita UtamaDunia

Thailand cadang mansuh saringan COVID-19 mulai Mei

Pelancong perlu buat ujian antigen kendiri di lapangan terbang

BANGKOK, 6 Ramadan 1443H, Jumaat – Thailand bercadang membatalkan ujian saringan RT-PCR yang diwajibkan ke atas ketibaan antarabangsa, bermula Mei, dalam usaha negara ini untuk memulihkan industri pelancongan.

Jurucakap Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA), Dr Taweesin Visanuyothin berkata, di bawah cadangan itu, pengembara yang telah menerima vaksin COVID-19 tidak lagi perlu menjalani saringan RT-PCT dan menempah hotel yang ditetapkan pihak berkuasa.

Bagaimanapun, katanya pelancong perlu melakukan ujian antigen kendiri di lapangan terbang.

Beliau berkata, CCSA ‘pada dasarnya bersetuju’ dengan langkah itu namun bergantung kepada kelulusan.

“CCSA akan menyemak cadangan kelonggaran selepas cuti Songkran minggu depan,” katanya selepas taklimat harian CCSA di sini hari ini.

Pada masa ini, di bawah program ‘Test & Go’ tanpa kuarantin, pengembara perlu menempah hotel yang ditetapkan lebih awal, serta melakukan saringan RT-PCR pada hari pertama ketibaan dan ujian ATK pada hari kelima.

Taweesin berkata, CCSA turut bersetuju dengan cadangan untuk mengurangkan perlindungan insurans kesihatan serta mengurangkan jumlah dokumen yang diperlukan semasa mendaftar untuk Pas Thailand.

Sementara itu, Perdana Menteri, Prayuth Chan o-cha berkata, mulai Mei juga kerajaan akan melonggarkan lagi sekatan perjalanan bagi ketibaan pelancong yang menggunakan laluan darat dan udara.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button