Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

Shahbaz Sharif PM baharu Pakistan

Pemilihannya tak jamin selesai masalah ekonomi, inflasi tinggi

ISLAMABAD, 9 Ramadan 1443H, Isnin –Parlimen Pakistan telah memilih Shahbaz Sharif sebagai Perdana Menteri baharu negara itu, selepas Imran Khan digulingkan dalam undi tidak percaya pada awal pagi semalam

Ketua pakatan pembangkang – yang telah berusaha untuk menjatuhkan Imran Khan – memenangi sokongan majoriti di Parlimen.

Shahbaz Sharif kini akan membentuk kerajaan baharu yang boleh kekal sehingga pilihan raya berakhir pada Ogos 2023.

Imran Khan, 69, disingkir melalui usul undi tidak percaya selepas berhari-hari berdepan drama politik di negara itu.

Beliau telah cuba menghalang percubaan sebelum ini untuk mengemukakan usul undi tidak percaya terhadapnya dengan membubarkan Parlimen dan menggesa pilihan raya mengejut.

Bagaimanapun, Mahkamah Agung negara itu mengekalkan petisyen pembangkang bahawa tindakannya tidak mengikut perlembagaan dan mengarahkan undi tidak percaya diteruskan.

Pada hari ini, Shahbaz Sharif telah dipilih di Parlimen tanpa bertanding dan akan menjadi Perdana Menteri ke-23 Pakistan.

Calon pesaing Shah Mahmood Qureshi telah mengumumkan partinya Pakistan Tehreek-e-Insaf memboikot undi Parlimen dan melakukan tindakan protes.

Pemilihan Shahbaz tidak akan menjamin jalan yang jelas untuk masa hadapan Pakistan — atau menyelesaikan banyak masalah ekonomi Pakistan, termasuk inflasi yang tinggi dan krisis tenaga yang melambung tinggi.

Shahbaz Sharif dipilih dengan 174 undi memihak kepada beliau selepas lebih 100 Ahli Parlimen dari parti Khan bertindak keluar dari Dewan Negara sebagai protes. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button