Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Arab Saudi benar kemasukan jemaah haji dari semua negara tanpa pengecualian tahun ini

Akan ada kuota jemaah haji yang diperuntukkan kepada setiap negara

JEDDAH, 10 Ramadan 1443H, Selasa – Kerajaan Arab Saudi membenarkan kemasukan jemaah haji antarabangsa dari semua negara tanpa sebarang pengecualian tahun ini walaupun jumlah jemaah dihadkan kepada 1 juta orang bagi musim haji tahun ini 1443Hijrah / 2022.

Menurut Jurucakap Kementerian Haji dan Umrah Saudi (MoHU) Hisham Saed, langkah itu diambil bagi memberi peluang kepada jemaah haji dari semua negara untuk menunaikan ibadah itu, terutama selepas dua tahun tertangguh akibat pandemik COVID-19.

Beliau berkata, jumlah terbesar jemaah haji pada tahun ini diberikan kepada jemaah dari luar Arab Saudi.

“Kerajaan mengalu-alukan semua umat Islam dari kesemua negara di dunia.

“Tidak ada negara yang akan dikecualikan”, katanya dalam temubual dengan saluran televisyen tempatan, Al Arabiya Saudia baru-baru ini.

Beliau menambah akan ada kuota jemaah haji yang diperuntukkan kepada setiap negara dengan kiraan satu nisbah seribu dan ini akan dilaksanakan pada musim haji kali ini, dengan mengambil kira pematuhan semua kriteria penjagaan kesihatan.

“Kerajaan sedang meneliti penentuan kuota ini untuk setiap negara”, tambahnya.

Antara syarat yang perlu adalah jemaah telah melengkapkan vaksin COVID-19 asas yang diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Saudi dan perlu menyerahkan keputusan negatif ujian PCR COVID-19 dalam tempoh 72 jam sebelum berlepas. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button