Berita Utama

RM2.1 bilion diperlukan atasi masalah banjir di Sungai Golok

Projek PLSB Sungai Golok Fasa 1 sedang berjalan

KUALA LUMPUR, 10 Ramadan 1443H, Selasa – Peruntukan berjumlah RM2.156 bilion diperlukan bagi menyelesaikan keseluruhan masalah banjir di sepanjang Sungai Golok di Kelantan, kata Menteri Alam Sekitar dan Air Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man.

Beliau berkata projek Pembangunan Lembangan Sungai Bersepadu (PLSB) Sungai Golok Fasa 1 sedang berjalan dan sudah mencapai kemajuan fizikal sehingga 50 peratus.

“Ia dijangka siap pada 13 Ogos 2024,” katanya menerusi catatan di akaun Facebook hari ini.

Menurut Tuan Ibrahim rancangan projek akan dilaksanakan dalam dua fasa secara berterusan iaitu dari Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) hingga RMK-13.

PLSB Sungai Golok Fasa 1 melibatkan hilir Lembangan Sungai Golok di Jajahan Tumpat dan sebahagian di Jajahan Pasir Mas dengan jumlah peruntukan sebanyak RM656 juta.

Projek PLSB Sungai Golok bertujuan mengelak masalah banjir termenung dan bah besar di kawasan itu pada masa hadapan. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button