Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Kerani langgar mati 8 remaja basikal lajak dipenjara 6 tahun

Sam Ke Ting didenda RM6,000, hilang kelayakan memandu 3 tahun

JOHOR BAHRU, 11 Ramadan 1443H, Rabu – Mahkamah Tinggi di sini hari ini menjatuhkan hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000 ke atas seorang kerani selepas didapati bersalah atas pertuduhan memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian lapan remaja berbasikal lajak, lima tahun lepas.

Hakim Datuk Abu Bakar Katar memerintahkan hukuman penjara ke atas Sam Ke Ting, 27, itu bermula hari ini.

Wanita itu juga hilang kelayakan lesen memandu selama tiga tahun sebaik menjalani tempoh pemenjaraan dan sekiranya gagal membayar denda, dia boleh dipenjara enam bulan.

Dalam penghakimannya, hakim berkata pembelaan gagal menimbulkan sebarang keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan yang telah membuktikan dengan jelas intipati kesalahan.

“Perbuatan responden yang memandu cara melulu atau merbahaya telah menyebabkan kehilangan lapan nyawa. Mahkamah ini mengikuti pendekatan nas duluan yang mengambil kira bilangan mangsa yang terlibat dalam menjatuhi hukuman,” kata beliau.

Keputusan hari ini mengetepikan keputusan Mahkamah Majistret pada 10 Oktober tahun lepas, yang melepaskan dan membebaskan wanita itu daripada pertuduhan berkenaan.

Pendakwaan memfailkan rayuan terhadap keputusan itu dan pada 18 Februari 2021, Mahkamah Tinggi telah mengarahkan Sam, yang merupakan seorang jurujual ketika kejadian, supaya membela diri.

Abu Bakar, ketika membaca keputusan membenarkan rayuan pendakwaan itu berkata pihaknya berpuas hati segala intipati kesalahan di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 telah berjaya dibuktikan.

Beliau berkata mahkamah bicara telah terkhilaf apabila gagal memutuskan pembelaan wanita itu secara tidak bersumpah bersifat penafian semata-mata atau selepas berfikir.

“Dalam pembelaannya (wanita itu) menyatakan tidak nampak kumpulan basikal di tempat kemalangan dan ada kenderaan lain yang melanggar basikal si mati dan telah melarikan diri. Versi ini tidak pernah ditimbulkan semasa kes pendakwaan,” kata beliau.

Hakim juga berkata, mahkamah bicara telah terkhilaf apabila gagal menimbangkan pembelaan wanita itu telah tidak menimbulkan sebarang keraguan yang munasabah atas kes pendakwaan bagi pertuduhan memandu kereta secara merbahaya mengambil kira keadaaan jalan yang berselekoh dan berbukit sedikit.

“Mahkamah bicara terkhilaf apabila menerima pembelaan yang tidak mengetahui adanya aktiviti basikal lajak pada malam kejadian sebagai alasan untuk memandu keretanya secara merbahaya sehingga mengorbankan mangsa yang dinyatakan dalam pertuduhan. 

“Responden seharusnya memandu keretanya dengan lebih berhati-hati dan bukannya memandu dengan laju sehingga menyebabkan kemalangan tersebut. Responden sepatutnya menyedari kemalangan pencahayaannya tidak begitu terang pada jam lebih kurang 3.20 pagi,” kata beliau.

Terdahulu, pihak pendakwaan yang diwakili Pengarah Pendakwaan Negeri Johor Tengku Amir Zaki Tengku Abd Rahman dan Timbalan Pendakwa Raya  Muhammad Syafiq Mohd Ghazali, memohon agar mahkamah menjatuhkan hukuman yang setimpal dengan mempertimbangkan prinsip kepentingan awam.

Bagaimanapun, wanita itu yang diwakili peguam Muhammad Faizal Mokhtar, merayu agar mahkamah menjatuhkan hukuman ringan memandangkan ini kesalahan pertama anak guamnya yang menanggung kedua ibu bapanya.

Muhammad Faizal turut memohon penangguhan pelaksanaan hukuman ke atas responden yang hukumannya bermula hari ini.

Bagaimanapun, hakim tidak membenarkan penangguhan berkenaan selagi tidak menerima kebenaran merayu daripada Mahkamah Rayuan.

Mahkamah juga mengarahkan agar butiran sabitan dicatat dalam lesen memandu responden selain ia diserahkan pada atau sebelum esok untuk tindakan selanjutnya.

Terdahulu, wanita yang berbaju kemeja putih berbelang dan berseluar warna coklat muda, hadir ditemani seorang rakannya tiba di perkarangan Kompleks Mahkamah Johor Bahru, kira-kira jam 9 pagi tadi.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Jalan Lingkaran Dalam, Johor Bahru, pada 3.20

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button