Berita UtamaDunia

Lubnan agih dana AS$15 juta elak krisis roti buat sementara waktu

Dana hanya dapat bertahan beberapa minggu sahaja, kata Menteri

BEIRUT, 11 Ramadan 1443H, Rabu – Kerajaan Lubnan bersetuju untuk mengeluarkan AS$15 juta bagi menyelesaikan sementara masalah kekurangan roti yang semakin meningkat di negara itu, kata Menteri Ekonomi, Amin Salam kepada Reuters.

Bagaimanapun, dana itu hanya akan bertahan beberapa minggu.

Amin berkata, kerajaan akan mengeluarkan AS$15.3 juta dalam bentuk kredit kepada pengimport sebagai penyelesaian kepada isu roti bersubsidi.

“Ini akan memberi kami tempoh kira-kira dua hingga tiga minggu sebelum kami perlu membuka satu lagi talian kredit, yang kami minta pada AS$21 juta,” kata Salam.

Beliau berkata, kerajaan pada masa ini tidak mempertimbangkan untuk menarik subsidi roti dan sebaliknya, akan mendapatkan perjanjian AS$150 juta dengan Bank Dunia untuk meningkatkan keselamatan makanan kerana, dalam jangka panjang ia tidak akan dapat memberi subsidi lagi terutama roti.

Lubnan sangat bergantung pada import makanan dan membayarnya dalam dolar, yang menjadi semakin sukar diperoleh sejak ekonominya merosot pada 2019.

Sejak itu, paun Lubnan telah kehilangan lebih daripada 90 peratus daripada nilainya, manakala harga makanan telah meningkat lebih daripada 11 kali ganda, menurut Program Makanan Sedunia.

Kekurangan roti telah diburukkan lagi oleh perang di Ukraine, yang membekalkan kebanyakan gandum Lubnan, dan ketidakupayaan Beirut untuk menyimpan rizab gandum kerana silo terbesarnya musnah dalam letupan pelabuhan Beirut 2020.

“Kami tidak mempunyai silo dan kami tidak mempunyai wang,” kata Naib Presiden Wooden Bakery, Ghassan Bou Habib salah satu rangkaian kedai roti terbesar di negara ini.

“Roti akan menjadi barang mewah – ia akan menjadi komoditi yang mahal.” – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button