Berita Utama

PICKids: Dos pertama hanya diberikan sehingga 15 Mei ini

KKM tak lagi tawar pemberian vaksin Comirnaty selepas tarikh akhir

BANGI, 11 Ramadan 1443H, Rabu – Mesyuarat Jawatankuasa Bertindak Imunisasi COVID-19 Kanak-Kanak (CITF-C) memutuskan 15 Mei depan sebagai tarikh akhir pemberian dos pertama vaksin di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kanak-kanak (PICKids).

Timbalan Menteri Kesihatan 1, Datuk Dr. Noor Azmi Ghazali berkata, kanak-kanak yang belum menerima vaksin COVID-19 perlu membuat keputusan mengenai vaksinasi COVID-19 sebelum 15 Mei ini.

“Selepas tarikh ini, vaksin kanak-kanak jenis Comirnaty tidak lagi ditawarkan di mana-mana fasiliti kesihatan awam dan swasta di negara ini.

“Manakala vaksin Coronavac pula hanya boleh diperoleh dengan bayaran di fasiliti swasta.

“Bagaimanapun, keputusan ini tidak melibatkan vaksinasi bagi kanak-kanak yang lahir pada tahun 2017 dan belum mencapai usia lima tahun pada 15 Mei,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dr. Noor Azmi berkata, kanak-kanak dilahirkan pada 2017 boleh mendapatkan vaksin dengan mendaftar dalam aplikasi MySejahtera dan perincian mengenai vaksinasi kumpulan tersebut akan diperjelaskan dalam masa terdekat.

“Keputusan itu dibuat berikutan trend permintaan vaksinasi ibu bapa serta penjaga terhadap kanak-kanak yang semakin menurun dan KKM telah mengkaji semula tempoh pelaksanaan PICKids,” katanya.

Permintaan vaksinasi yang rendah menyebabkan pembaziran dan bagi mengelakkan pembaziran vaksin Comirnaty kanak-kanak yang tidak digunakan dalam tempoh enam bulan selepas dikeluarkan oleh pengilang, penetapan tarikh akhir dos satu perlu dibuat.

“Sebagai persediaan ke arah tarikh akhir dos satu ini, jabatan-jabatan kesihatan negeri telah memulakan operasi gerak gempur di lapangan manakala, ibu bapa yang telah mendaftarkan anak dalam MySejahtera tetapi belum disuntik akan dihubungi oleh petugas kesihatan,” jelas beliau.

Dalam masa sama, Dr. Noor Azmi berkata, seramai 1,371,120 atau 38.6 peratus kanak-kanak telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin COVID-19 sehingga semalam dan 195,865 telah menerima dua dos vaksin dengan purata pemberian vaksin dos satu sekitar 4,500 dos sehari semenjak 7 hari lalu.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button