Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

PLUS jangka 2 juta kenderaan sempena Aidilfitri

Orang ramai disaran buat perancangan pulang ke kampung

KUALA LUMPUR, 12 Ramadan 1443H, Khamis – PLUS Malaysia Berhad (PLUS) menyarankan pengguna lebuh raya supaya membuat perancangan untuk pulang ke kampung sempena Aidilfitri kerana dijangkakan trafik harian boleh mencecah dua juta kenderaan sehari antara 29 April hingga 9 Mei ini.

Pengarah Urusan PLUS, Datuk Azman Ismail berkata, jumlah trafik harian boleh meningkat sebanyak 25 peratus kepada dua juta kenderaan pada hari-hari puncak itu, berbanding 1.6 juta sehari pada masa ini.

“PLUS menyarankan orang ramai supaya membuat perancangan dan pulang ke kampung lebih awal bagi mengelakkan mereka terperangkap dalam lonjakan trafik pada hari-hari puncak dan kesesakan menjelang cuti hari raya terutamanya pada akhir Ramadan.

“Sehubungan itu, PLUS akan turut mengeluarkan Jadual Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) dalam tempoh terdekat bagi membantu orang ramai merancang perjalanan balik kampung dan balik kota masing-masing pada musim perayaan ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Azman berkata, pasukan operasi lebuh raya juga bersiap siaga membantu orang ramai untuk pulang ke kampung pada cuti perayaan Aidilfitri yang amat dinanti-nantikan tahun ini.

Beliau berkata, ia melibatkan pendekatan holistik merangkumi pelbagai aspek termasuk adaptasi teknologi untuk meningkatkan tahap keselamatan dan keselesaan orang ramai.

“Pelan persediaan operasi lebuh raya tersebut akan diumumkan kemudian,” katanya.-  Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button