Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Dunia

COVID-19: Bandar Xi’an kenakan penutupan separa buat sementara

China berusaha minimumkan kesan dasar terhadap ekonomi, sosial

BEIJING, 14 Ramadan 1443H, Sabtu – Bandar Xi’an di barat laut China akan mengenakan penutupan separa COVID-19 buat sementara waktu, untuk mengurangkan pergerakan 13 juta penduduknya.

Langkah itu diambil selepas bandar itu melaporkan berpuluh-puluh jangkitan COVID-19 bulan ini, ketika China memerangi rekod gelombang kes.

Sejak Mac, China telah bergelut dengan wabak COVID-19 yang paling teruk sejak virus muncul di pusat bandar Wuhan pada akhir 2019.

Walaupun jumlahnya kekal sederhana mengikut perbandingan antarabangsa, gelombang terkini telah memberi tekanan besar pada dasar ‘pelepasan dinamik’ China yang bertujuan untuk tidak membiarkan jangkitan tidak dapat dikesan, dengan langkah tegas menganggu rantaian bekalan serta ekonomi tempatan.

Presiden China, Xi Jinping berkata, usaha kawalan dan pencegahan wabak tidak seharusnya berhenti dan China akan berusaha untuk meminimumkan kesan dasar itu terhadap pembangunan ekonomi serta sosial.

Xi’an – yang mengurung penduduknya pada Disember untuk memerangi wabak varian Delta – menemukan 43 jangkitan tempatan dalam serangan Omicron.

Bandar itu bertindak mengekang pergerakan penduduk dari hari Sabtu hingga Selasa, walaupun ia tidak lagi mengenakan penutupan penuh.

Penduduk sebahagian besarnya harus kekal di rumah, manakala syarikat perlu beroperasi seperti biasa tetapi menggalakkan pekerja tinggal di tempat kerja.

Antara 16 April dan 19 April, bandar ini juga akan menangguhkan kebenaran makan di restoran dan operasi pelbagai tempat hiburan, termasuk sesi persekolahan secara bersemuka.-  Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button