Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

Ribut Megi: Korban di Filipina cecah 167, 110 hilang

Hujan lebat akibatkan banjir, tanah runtuh di beberapa kampung

MANILA, 14 Ramadan 1443H, Sabtu – Angka kematian akibat tanah runtuh dan banjir di Filipina yang dicetuskan ribut tropika Megi meningkat kepada 167, manakala 110 lagi masih hilang, menurut Majlis Pengurusan Risiko Bencana Kebangsaan pada Sabtu.

Hujan lebat melanda wilayah tengah dan selatan Filipina, mengakibatkan banjir dan tanah runtuh di beberapa perkampungan di bandar Baybay dan bandar Abuyog di wilayah Leyte, lapor Agensi Berita Xinhua.

Pada Jumaat, Presiden Filipina, Rodrigo Duterte melawat wilayah yang terjejas dan menyerahkan bantuan kepada mangsa terselamat.

Filipina adalah antara negara paling terdedah kepada bencana alam di dunia, terutamanya kedudukannya di Lingkaran Api Pasifik dan Taufan Pasifik.

Secara purata, negara itu mengalami 20 ribut taufan setiap tahun.

Megi adalah ribut pertama melanda negara Asia Tenggara itu tahun ini.- Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button