Berita UtamaDunia

Israel sengaja guna konflik Ukraine alih perhatian dunia dari keganasannya terhadap Palestin

Moscow tegaskan pendudukan paling lama dalam sejarah dunia dilakukan Israel

MOSCOW, 15 Ramadan 1443H, Ahad – Russia membidas Menteri Luar Israel, Yair Lapid kerana menuduh Moscow melakukan jenayah perang di Ukraine, sambil berkata Zionis menggunakan operasi ketenteraan di negara bekas Soviet itu untuk ‘mengalih perhatian’ dunia daripada konflik berterusan rejim terhadap rakyat Palestin.

“Terdapat usaha untuk mengambil kesempatan daripada situasi di sekitar Ukraine untuk mengalihkan perhatian masyarakat antarabangsa daripada salah satu konflik yang paling lama tidak dapat diselesaikan — Palestin-Israel.

“Adalah perlu diberi perhatian bahawa… pendudukan paling lama dalam sejarah dunia selepas perang dilakukan dengan pakatan tersirat negara-negara Barat terkemuka dan sokongan sebenar Amerika Syarikat,” katanya.

Kementerian itu terus mengecam sekatan ke atas Semenanjung Gaza yang dikepung, yang menurut Israel diperlukan untuk menghalang senjata daripada mencapai pergerakan perjuangan Palestin di kawasan itu.

Pada 7 April, Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menggantung Russia daripada Majlis Hak Asasi Manusia PBB (UNHRC) atas dakwaan ‘pelanggaran dan penyalahgunaan hak asasi manusia yang kasar dan sistematik’ di Ukraine.

Israel pula menyokong penggantungan Moscow daripada UNHRC minggu lalu.

Moscow mengecam keputusan Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) dan menolak tuduhan pencabulan hak asasi manusia terhadapnya serta menyifatkannya sebagai ‘propaganda Barat’. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button