Berita UtamaDunia

47 maut serangan udara Pakistan di Afghanistan

Islamabad dakwa kumpulan bersenjata lakukan serangan berterusan dari tanah Afghanistan

KABUL, 16 Ramadan 1443H, Isnin – Angka kematian akibat serangan udara tentera Pakistan ke atas sasaran di wilayah timur Afghanistan, Khost dan Kunar pada hari Sabtu meningkat kepada sekurang-kurangnya 47, kata pegawai semalam.

“41 orang awam, terutamanya wanita dan kanak-kanak, terbunuh dan 22 yang lain cedera dalam serangan udara oleh tentera Pakistan berhampiran Talian Durand di wilayah Khost,” kata Pengarah Maklumat dan Budaya di Khost, Shabir Ahmad Osmani kepada AFP.

Dua pegawai lain mengesahkan angka kematian di Khost, manakala seorang pegawai Afghanistan berkata pada hari Sabtu bahawa enam orang terbunuh di wilayah Kunar.

Saluran berita terbesar Afghanistan, TOLO News, menunjukkan imej mayat kanak-kanak yang dikatakan terbunuh dalam serangan udara itu.

Saluran yang sama menunjukkan bantahan oleh ratusan penduduk di Khost yang mengutuk Pakistan dan menjerit slogan anti-Pakistan.

Tentera Pakistan tidak mengulas mengenai serangan itu, tetapi pada hari Ahad Kementerian Luar di Islamabad menggesa pihak berkuasa Taliban di Kabul untuk mengambil ‘tindakan tegas’ terhadap pasukan  bersenjata yang melancarkan serangan terhadap Pakistan dari tanah Afghanistan.

“Pengganas menggunakan tanah Afghanistan tanpa sebarang hukuman untuk menjalankan aktiviti di dalam Pakistan,” menurut kenyataan itu, yang luar biasa keras dalam bahasanya.

Ketegangan sempadan antara Pakistan dan Afghanistan telah meningkat sejak Taliban merampas kuasa tahun lalu, dengan Islamabad mendakwa kumpulan bersenjata melakukan serangan berterusan dari tanah Afghanistan.

Sejak pengambilalihan Taliban, Islamabad telah mendahului dalam menekan dunia untuk terlibat dengan kerajaan Afghanistan. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button