Berita UtamaDunia

Israel tutup Masjid Ibrahimi untuk orang Islam, adakan konsert untuk penduduk Yahudi

Pencerobohan terang-terangan, cubaan berterusan Zionis kuasai masjid

HEBRON, 17 Ramadan 1443H, Selasa – Penduduk haram Israel mengadakan konsert di Masjid Ibrahimi di Hebron yang diduduki semalam untuk menandakan Hari Paskah, selepas tentera pendudukan melarang jemaah Palestin daripada memasuki tapak suci umat Islam itu.

Wakaf Islam Palestin di Hebron berkata, Masjid Ibrahimi ditutup pada jam 10 malam Ahad dan akan ditutup selama dua hari.  

Tindakan ini, katanya, adalah pencerobohan terang-terangan terhadap kesuciannya dan pencabulan provokatif terhadap hak orang Islam untuk mengakses tempat ibadat mereka.

Pengarah masjid, Ghassan Al-Rajabi, mengecam tindakan itu, menganggap ia sebagai kesinambungan daripada ‘cubaan pihak berkuasa Zionis untuk menguasai dan menduduki masjid.’

Pada tahun 1994, pihak berkuasa pendudukan Israel membahagikan Masjid Ibrahimi antara orang Islam dan Yahudi.

Ia berikutan pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh seorang peneroka Yahudi yang menyebabkan 29 jemaah Palestin mati dan lebih 150 cedera. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button