Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Orang ramai boleh buat aduan jalan raya di aplikasi e-Aduan@JPJ

Hanya perlu muat naik gambar, video kesalahan jalan raya di depan mereka

KUALA LUMPUR, 22 Ramadan 1443H, Ahad – Orang ramai kini boleh menyalurkan aduan berkaitan pemandu yang melanggar peraturan jalan raya secara lebih mudah dengan memuat turun aplikasi e-Aduan@JPJ.

Pengarah Kanan Penguatkuasaan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Lokman Jamaan berkata melalui aplikasi itu, orang ramai hanya perlu memuat naik gambar atau video kesalahan jalan raya yang berlaku di depan mereka selain lokasi dan waktu kesalahan.

“Orang ramai terlebih dahulu perlu dapatkan id awam di laman sesawang jpj.gov.my untuk mendaftar di aplikasi berkenaan. Orang ramai juga perlu mengaktifkan sistem kedudukan global (GPS) bagi memudahkan pengesanan lokasi.

“Aduan yang dibuat perlu dilengkap dengan waktu, tempat, video dan gambar untuk memudahkan siasatan dijalankan,” menurutnya dalam kenyataan.

Beliau juga berkata JPJ akan melaksanakan Ops Hari Raya Aidilfitri (Ops HRA) 2022 bermula 29 April hingga 8 Mei ini.

Katanya Ops HRA 2022 akan dilaksana melalui pendekatan advokasi dan penguatkuasaan dengan objektif utama memastikan persekitaran jalan raya sentiasa selamat dan seterusnya menurunkan kadar kemalangan serta kematian di jalan raya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button