Artikel Khas

Kes Maria Chin: Jangan jadikan penghinaan dan fitnah terhadap Mahkamah Syariah satu ‘norma baharu’

Tindakan Ahli Parlimen Petaling Jaya dorong kelompok tertentu terus rakus perlekeh perundangan syariah

PERTUBUHAN-Pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA) merujuk kepada perkembangan kes Ahli Parlimen Petaling Jaya YB Maria Chin yang telah disabitkan atas penghinaan dan fitnah beliau terhadap Mahkamah Syariah sebagaimana telah dilaporkan oleh media-media arus perdana baru-baru ini.

2. PEMBELA menegaskan apa jua bentuk penghinaan dan fitnah terhadap Mahkamah Syariah yang ingin menjatuhkan kredibiliti dan menghakis kepercayaan rakyat adalah suatu ancaman terhadap kedaulatan agama Islam sekali gus menderhaka terhadap Raja-Raja Melayu dan Yang di-Pertuan Agong selaku Ketua Agama di peringkat negeri dan Persekutuan.

3. Dapatan oleh Mahkamah Syariah bahawa YB Maria Chin telah sabit melakukan penghinaan kepada Mahkamah Syariah memberi isyarat ahli legislatif perlu lebih berhati-hati dalam tindakan mereka dan tidak sewenang-wenangnya menggunakan kedudukan mereka tanpa mengira sensitiviti. PEMBELA mengalu-alukan ketegasan Mahkamah Syariah dalam pensabitan tersebut.

4. PEMBELA melahirkan rasa kesal dan marah terhadap tindakan YB Maria Chin selaku seorang wakil rakyat yang telah menjadi contoh buruk dan mampu mendorong kelompok-kelompok tertentu untuk terus rakus memperlekeh perundangan syariah di Malaysia yang pada muktakhir ini semakin menjadi-jadi.

5. Di kesempatan ini juga, PEMBELA ingin menegaskan semula agar Mahkamah Syariah diangkat ke kedudukan yang lebih tinggi agar penghinaan-penghinaan sebegini dapat dibendung dengan lebih efektif selain memperkasakan sistem perundangan syariah di Malaysia.

6. Mahkamah syariah hendaklah tegas memberi penghakiman tanpa campur tangan pihak luar ataupun dalaman mereka sendiri. Mahkamah Syariah juga tidak seharusnya diberi tekanan oleh mana-mana pihak di dalam membuat keputusan yang adil.

7. Sehubungan dengan itu, PEMBELA mempersoalkan status usaha pemerkasaan Mahkamah Syariah melalui RUU355 yang telah dipandang sepi walaupun telah dijanji oleh mereka yang kini memegang tampuk kuasa.

8. Akhir sekali, PEMBELA ingin mengajak rakyat Malaysia agar sensitif dan cakna terhadap isu-isu semasa terutamanya yang menggugat maruah dan kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan.

Aminuddin Yahaya
Pengerusi PEMBELA
26 April 2022

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button