Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

EU pertimbang kurangkan bergantung pada minyak Russia

Had harga minyak salah satu daripada beberapa cadangan yang dibincangkan

BRUSSELS, 25 Ramadan 1443H, Rabu – Kesatuan Eropah (EU) sedang mempertimbang untuk mengurangkan kebergantungan kepada minyak dan gas Russia sebanyak dua pertiga menjelang akhir tahun, sebagai tindak balas terhadap serangan tentera Russia terhadap Ukraine.

Pesuruhjaya Ekonomi 27 anggota blok, Paolo Gentiloni dalam temu bual pada hari Selasa berkata, EU menyasarkan untuk mengurangkan kebergantungan kepada minyak Russia kepada sifar menjelang akhir 2027.

Gentiloni memberitahu akhbar Itali Il Messaggero bahawa blok itu juga akan mengurangkan anggaran pertumbuhannya sendiri untuk 2022 daripada sasaran sebelumnya sebanyak 4 peratus.

Sementara itu, negara anggota juga sedang melihat sama ada mahu mengenakan harga siling untuk minyak Russia sebagai cara mengganggu pendapatan Moscow.

Had harga minyak adalah salah satu daripada beberapa cadangan yang dibincangkan ketika duta Eropah bersedia untuk rundingan mengenai lebih banyak sekatan ke atas Moscow berhubung kempen ketenteraan Russia di Ukraine.

Sekatan tambahan terhadap Russia akan menjadi pakej keenam sejak Putin mengarahkan kempen itu dua bulan lalu.

Rundingan mencari alternatif untuk bahan api Russia juga telah mencetuskan perpecahan politik di Eropah berhubung kuasa nuklear.  

Tenaga nuklear boleh membantu menyelesaikan pergantungan Eropah kepada Russia, tetapi menurut pakar, ia bukan penyelesaian yang cepat.

Satu perempat daripada semua tenaga elektrik di EU adalah daripada kuasa nuklear yang dihasilkan di berbelas negara daripada armada penuaan yang kebanyakannya dibina pada tahun 1980-an.  

Perancis, dengan 56 reaktor, menghasilkan lebih separuh daripada jumlah keseluruhan. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button