Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Dunia

Pengganas Israel makin agresif tangkap rakyat Palestin

Kerap ceroboh rumah penduduk konon cari individu dikehendaki

RAMALLAH, 26 Ramadan 1443H, Khamis – Tentera pengganas Israel menahan sekurang-kurangnya empat rakyat Palestin dari pelbagai bahagian di Tebing Barat semalam.

Menurut saksi dan sumber keselamatan, tentera Israel menangkap dua warga Palestin berusia 20-an selepas menceroboh dan menggeledah rumah keluarga mereka di bandar Qalqilia, utara Tebing Barat.

Seorang lagi ditahan di pusat pemeriksaan yang mempunyai status kakitangan tetap di Jalameh di bandar Jenin, dan mangsa turut dikenal pasti sebagai penduduk bandar itu.

Sementara itu, polis Israel menahan seorang lagi rakyat Palestin dari sekitar Bab al-Amoud, Baitulmaqdis selepas 250,000 jemaah berkumpul untuk solat di Masjid al-Aqsa.

Tahanan itu dikenal pasti sebagai penduduk di bandar Halhul di selatan Tebing Barat.

Tentera Israel kerap menyerbu rumah Palestin hampir setiap hari di seluruh Tebing Barat atas alasan kononnya mencari warga Palestin yang dikehendaki, sehingga mencetuskan pertempuran dengan penduduk.

Serbuan itu turut berlaku di kawasan bawah kawalan penuh Pihak Berkuasa Palestin (PA), yang dilakukan tanpa waran geledah.

Mengikut undang-undang tentera Israel, rejim mempunyai kuasa eksekutif, perundangan dan kehakiman ke atas tiga juta rakyat Palestin yang tinggal di Tebing Barat.-  Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button