Berita UtamaDunia

Jerman haramkan semua protes pro-Palestin

Media amalkan sikap berat sebelah terutama pada orang Arab

BERLIN, 29 Ramadan 1443H, Ahad – Pihak berkuasa di ibu negara Jerman, Berlin melarang semua protes pro-Palestin sehingga 2 Mei, selepas mendakwa beberapa penunjuk perasaan membuat kenyataan bersifat antisemitik.

Protes menyokong rakyat Palestin dijadualkan berlangsung di Berlin semalam – bertajuk ‘Protes terhadap pencerobohan Israel di Baitulmaqdis’ – tetapi telah dibatalkan polis bandar itu kerana ‘antisemitisme yang tidak boleh diterima’

“Menteri Dalam Negeri Berlin, Iris Spranger juga menyatakan bahawa “Kami terpaksa menyaksikan perbuatan jenayah, slogan antisemitik, dan seruan yang paling teruk”, sambil menyatakan bahawa ia sama sekali tidak boleh diterima,” kata polis.

Penganjur protes, bagaimanapun, mempertikaikan naratif acara dengan menekankan bahawa tindakan segelintir penunjuk perasaan tidak boleh digunakan untuk menilai mereka yang lain.

Polis dengan mudah boleh melarang protes yang dijadualkan menggunakan pindaan kepada Akta Perhimpunan yang diperkenalkan semasa pandemik COVID-19 – yang membolehkan mereka melarang  perhimpunan jika terdapat risiko kepada keselamatan awam.

Penganjur protes pro-Palestin merayu saat akhir terhadap larangan itu, tetapi Mahkamah Pentadbiran Berlin menolaknya rayuan tersebut.

Walaupun protes menyokong rakyat Palestin dan menentang pendudukan Israel diharamkan sehingga 2 Mei, terdapat beberapa demonstrasi lain yang dijadualkan berlangsung di bandar itu yang tidak disekat.  

Dasar diskriminasi sebegitu telah menyebabkan banyak pihak percaya bahawa pihak berkuasa Jerman mempunyai masalah semata-mata dengan tema pro-Palestin dalam protes, yang memburukkan sebarang ungkapan kritikan terhadap Israel dan dasar-dasarnya.  

Media Jerman juga secara langsung mengamalkan sikap berat sebelah, antaranya apabila media memecat kakitangan dan wartawan – terutamanya orang Arab – yang menyatakan pandangan pro-Palestin, menghadiri protes, dan juga mereka yang suka siaran media sosial mengkritik apartheid. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button