Pendapat

MCA pula bela Maria Chin, tiada istilah ‘jaga perasaan rakan komponen’

Bagaimana Heng Seai Kie menjawat jawatan Penasihat Hal Ehwal Perpaduan

SETELAH 76 orang Ahli Parlimen pembangkang menyatakan sokongan padu terhadap YB Maria Chin yang dijatuh hukuman penjara tujuh hari kerana menghina dan memfitnah Mahkamah Syariah, kini MCA pula tampil ke hadapan.

Seperti biasa, di mana-mana isu yang ada DAP, MCA pasti akan berlumba-lumba untuk juarainya juga. Tak ada istilah “jaga perasaan rakan komponen” apatah lagi yang berkaitan Islam.

Yang menariknya ialah Datuk Heng Seai Kie ini kini menjawat jawatan sebagai Penasihat Hal Ehwal Perpaduan di Jabatan Perdana Menteri. Bagaimanakah beliau ini ‘penasihat’ boleh jadi bagi perpaduan negara???

Malah, dari aspek politiknya pun saya tidak nampak apa rasionalnya mereka patut masuk campur urusan umat Islam sebegini rupa lebih-lebih lagi selama ini majoriti besar pengundi MCA adalah orang Islam semata-mata.

Melainkan mereka yakin bahawa pengundi mereka tidak kisah pun kerana ada yang akan menyucikan mereka dan junjung mereka berarak seluruh kampung ketika pilihan raya.

Entah-entah selepas PRU15 nanti Heng Seai Kie ini boleh jadi menteri pula.

Aminuddin Yahaya
Pengerusi PEMBELA
1 Mei 2022

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button