Berita Utama

Bekas doktor pelatih cuba bunuh diri kes lama

Tidak tahu siapa yang menulis, sukar kenal pasti siapa pengadu

KOTA BHARU, 7 Syawal 1443H, Ahad – Perkongsian seorang bekas doktor pelatih di media sosial yang mendakwa menjadi mangsa buli secara emosi di sebuah hospital kerajaan di Kelantan sehingga menyebabkan berlaku cubaan bunuh diri, adalah kes lama.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan (JKNK), Datuk Dr Zaini Hussin berkata, kes berkenaan yang berlaku pada tahun 2019 itu telah ditutup dan dianggap selesai, kerana dakwaan itu tidak dapat dibuktikan dengan jelas, namun kini ia ditularkan kembali.

“Kita melihat laporan tersebut, ia tidak dinyatakan siapa yang menulis, menyebabkan kita sukar untuk mengenal pasti sama ada pengadu adalah doktor siswazah atau sebaliknya.

“Sekiranya ada laporan yang lebih khusus, kita sentiasa bersedia untuk melakukan siasatan lanjut dan memastikan mereka (mangsa buli) akan mendapat pembelaan sekiranya kejadian benar-benar berlaku,” katanya selepas hadir Majlis Sambutan Hari Asma Sedunia Peringkat Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) dan pelancaran Klinik Asma Teruk di HRPZ II, di sini hari ini.

Terdahulu tular di media sosial mengenai perkongsian seorang bekas doktor pelatih yang mendakwa mengalami penderaan emosi, selain dikutuk dan terpaksa bekerja lebih masa walaupun syif sudah tamat sepanjang ditempatkan di Jabatan Pembedahan, di sebuah hospital kerajaan di Pantai Timur.

Menurut perkongsian itu juga, akibat daripada penderaan emosi itu beliau turut melakukan cubaan membunuh diri sebanyak dua kali selain beliau juga telah melaporkan perkara itu kepada Timbalan Pengarah namun tiada sebarang tindakan lanjut yang diambil.

Mengulas lanjut, Dr Zaini berkata, JKNK mengadakan perjumpaan secara berkala iaitu sekitar satu hingga tiga kali sebulan untuk mendengar masalah mereka.

“Kita di JKNK, serta jabatan-jabatan dan juga pakar-pakar ingin membantu mereka (doktor pelatih) bagi memastikan mereka menjadi pegawai perubatan yang terbaik. Dan kita juga mempunyai unit kaunseling yang mengalukan kedatangan mereka untuk mendapatkan bantuan sekiranya mereka mempunyai masalah,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button