Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Ada tak kena, Najib biasanya balas SMS saya, kata bekas pengerusi 1MDB

Letak jawatan sebagai tanda protes

KUALA LUMPUR, 8 Syawal 1443H, Isnin Bekas Pengerusi 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Tan Sri Mohd Bakke Salleh memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa beliau merasakan Datuk Seri Najib Tun Razak terlibat dalam salah laku kewangan syarikat itu dan ada yang tidak kena berlaku dalam syarikat.

Mohd Bakke, 68, berkata, perkara itu menjadi antara sebab utama beliau memutuskan untuk meletak jawatan pengerusi serta ahli lembaga pengarah (BOD) 1MBD pada 2009.

Saksi pendakwaan ke-15 itu berkata, sebelum menyerahkan surat peletakan jawatan, beliau telah menghantar SMS (khidmat pesanan ringkas) kepada bekas perdana menteri itu memaklumkan beberapa perkara yang diarahkan oleh BOD kepada pengurusan 1MDB tetapi tidak dipatuhi.

“Namun, saya tidak menerima sebarang maklum balas daripada Najib. Tidak terlintas di fikiran saya untuk melaporkan kepada mana-mana pihak berkuasa berkaitan salah laku kewangan pengurusan 1MDB kerana saya mengandaikan bahawa saya telah pun berbuat demikian melalui SMS yang dihantar kepada Najib.

“Saya berharap Najib akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap pengurusan 1MDB jika beliau mendapati sebarang salah laku di pihak mereka.

“Memandangkan kebimbangan saya itu tidak mendapat perhatian Datuk Seri Najib kerana beliau tidak membalas SMS saya, saya merasakan beliau terlibat dan sesuatu yang tidak kena berlaku tanpa pengetahuan saya.

“Ini antara sebab utama saya memutuskan untuk meletak jawatan,” kata Mohd Bakke ketika membaca kenyataan saksinya semasa perbicaraan Najib dalam kes penyelewengan RM2.3 bilion daripada dana 1MDB.

Semasa pemeriksaan utama oleh ketua pasukan pendakwaan Datuk Seri Gopal Sri Ram, saksi itu berkata, beliau mendapati luar biasa apabila Najib tidak membalas SMSnya kerana tertuduh biasanya membalas mesejnya dan juga bukan kali pertama beliau menghantar mesej kepada bekas perdana menteri tersebut.

Mohd Bakke berkata, beliau meletak jawatan pada Oktober 2009 sebagai tanda protes dan tidak mahu terlibat dalam sebarang perbincangan dan keputusan lanjut berhubung 1MDB.

Beliau berkata beliau memutuskan untuk tidak menyerahkan surat peletakan jawatannya secara peribadi kepada Najib tetapi mengarahkan setiausahanya menghantar surat itu ke pejabat perdana menteri.

“Saya buat demikian kerana jika saya menghantar sendiri, beliau mungkin akan meyakinkan saya untuk kekal. Saya tidak mengumumkan peletakan jawatan saya pada masa itu untuk menjaga reputasi Najib,” katanya.

Saksi itu berkata isu yang membawa kepada peletakan jawatannya termasuk pemindahan US$1 bilion tanpa kelulusan lembaga pengarah, kegagalan menjalankan penilaian ke atas usaha sama PetroSaudi International Ltd (PSI), kegagalan melantik penilai bebas untuk mendapatkan maklumat yang tepat dan boleh dipercayai mengenai nilai aset syarikat usaha sama dan kegagalan dalam pelantikan tiga orang wakil dalam syarikat usaha sama.

Najib, 68, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan di hadapan hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung esok. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button