Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Harga ayam dijangka naik lagi

Peruncit minta kerajaan lakukan sesuatu, dakwaan gangguan rantaian bekalan hanya alasan

ALOR SETAR, 8 Syawal 1443H, Isnin – Peruncit ayam di Pasar Besar Alor Setar dilaporkan sedang bersiap sedia untuk sekali lagi pusingan kenaikan harga.

Mereka dimaklumkan oleh pembekal bahawa harga ayam yang diproses akan meningkat sebanyak 30 sen sekilogram tidak lama lagi, demikian lapor New Straits Times.

Susulan desas-desus kenaikan terbaharu itu, para peruncit melahirkan kebimbangan sama ada mereka masih mampu mematuhi harga siling RM8.90 sekilogram yang ditetapkan kerajaan atau pun tidak.

Salah seorang peniaga ayam di pasar itu, Syed Zainol Syed Hamid, 65 meluahkan kekecewaannya dan merayu kerajaan untuk melakukan sesuatu bagi mengekang kenaikan harga di peringkat pembekal.

“Kerajaan telah menetapkan harga siling untuk menjual ayam tetapi malangnya tiada kawalan ke atas harga di peringkat pemborong dan pembekal.

“Jadi, peruncit ayam terpaksa menanggung beban kerana kita duduk di penghujung rantaian bekalan,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Persatuan Pengguna Kedah (Kek), Mohammad Yusrizal Yusoff melahirkan rasa kecewa terhadap kegagalan kerajaan menangani punca utama isu itu.

“Ini hanya akan menambah beban kepada pengguna. Langkah kerajaan untuk memberi subsidi kepada penternak ayam masih gagal. Jadi, jelas sekali isu ini berpunca daripada pembekal dan bukannya peruncit.

“Seperti yang saya katakan berkali-kali, terdapat tangan-tangan ghaib di tempat kerja yang memanipulasi harga ini dan mereka boleh melakukan semahu-mahunya selagi tiada tindakan diambil.

“Inilah orang-orang yang patut diburu oleh kerajaan,” katanya.

Yusrizal menegaskan dakwaan pembekal ayam bahawa kenaikan harga adalah disebabkan gangguan rantaian bekalan antarabangsa dan krisis makanan global hanyalah alasan semata-mata.

“Semua dakwaan krisis makanan dan gangguan rantaian bekalan ini tidak benar untuk negara kita.

“Saya ingin mencadangkan sekiranya Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengadakan pertemuan dengan pembekal pada masa akan datang, mereka harus menjemput kami juga,” katanya.

Pada Januari, kerajaan telah mengumumkan bahawa harga siling ayam standard dihadkan pada RM8.90 sekilogram dari 5 Februari hingga 5 Jun.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button