Berita UtamaDunia

AS akan lulus pakej bantuan $40 bilion kepada Ukraine

Dana akan digunakan untuk konflik perang dengan Russia

WASHINGTON, 10 Syawal 1443H, Rabu – Penggubal undang-undang Amerika Syarikat (AS) akan meluluskan pakej bantuan AS$40 bilion untuk membantu Ukraine meneruskan konflik dengan Russia.

Kedua-dua Parti Republikan dan Demokrat telah mencapai persetujuan mengenai butiran pakej besar-besaran itu, yang mungkin akan dipercepatkan melalui Kongres.

“Masa adalah penting — dan kami tidak mampu menunggu,” kata Speaker Dewan Rakyat, Nancy Pelosi dalam surat kepada rakan Demokratnya.

“Dengan pakej bantuan ini, Amerika menghantar mesej yang kuat kepada dunia tentang keazaman kami yang tidak berbelah bahagi untuk berdiri bersama rakyat Ukraine sehingga kemenangan diraih,” katanya.

Dua minggu lalu, Presiden AS, Joe Biden meminta pakej bantuan bernilai $33 bilion untuk membantu Ukraine, termasuk lebih daripada $20 bilion bantuan ketenteraan baharu keselamatan lain dalam tempoh lima bulan akan datang untuk digunakan dalam perang rejim dengan Russia.

Permintaan pembiayaan tambahan termasuk $16.4 bilion untuk Jabatan Pertahanan, $8.5 bilion dalam bantuan ekonomi, dan $3 bilion untuk bantuan kemanusiaan dan untuk memerangi ketidakamanan makanan, menurut laporan.

Pakej baharu itu termasuk $6 bilion untuk Inisiatif Bantuan Keselamatan Ukraine dan $5.4 bilion untuk menambah inventori senjata dan peralatan tentera yang dihantar ke barisan hadapan.

Bagaimanapun, pada hari Isnin, pemimpin Kongres bersetuju untuk memberi $6.8 bilion lebih daripada $33 bilion yang diminta oleh White House.

Seorang wartawan dan pengulas politik Amerika mengecam permintaan Biden, mengatakan bahawa ia menunjukkan ‘keutamaan’ pentadbiran Biden.

“Dengan $40 bilion anda boleh membayar sewa untuk empat juta orang selama setahun di Amerika Syarikat. Atau belanjawan 400 daerah sekolah untuk tahun di Amerika Syarikat. 

“Atau beri makan sejuta orang selama setahun di Amerika Syarikat. Atau bayar untuk penjagaan kesihatan sejuta orang untuk tahun ini di Amerika Syarikat,” kata Don DeBar.

Terdahulu, seorang pegawai tinggi AS menuduh Presiden Russia, Vladimir Putin bersiap sedia untuk perang panjang yang mungkin tidak berakhir dengan kemenangan Russia.

“Kami menilai Presiden Putin sedang bersiap sedia untuk konflik yang panjang di Ukraine di mana beliau masih berhasrat untuk mencapai matlamat di luar Donbas,” kata Pengarah Perisikan Kebangsaan Avril Haines pada pendengaran di Capitol Hill.

Sekiranya pakej itu lulus seperti yang dirancang, perbelanjaan AS di Ukraine dan menangani krisis kemanusiaan yang seterusnya akan melonjak kepada sekitar $54 bilion. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button