Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

Lebih 1,100 rakyat Palestin dibatalkan permit memasuki Israel dan Baitulmaqdis

Sepupu, datuk, nenek warga Palestin dilabel pengganas oleh Israel dilarang masuk

BAITULMAQDIS, 11 Syawal 1443H, Khamis – Lebih 1,100 rakyat Palestin akan dibatalkan permit masuk mereka dalam peningkatan terbaharu Israel terhadap hukuman kolektif yang menyalahi undang-undang.  

Langkah kejam yang diterima pakai baru-baru ini oleh Kabinet keselamatan Israel akan diperluaskan untuk menghukum sepupu, datuk dan nenek warga Palestin yang dilabel sebagai pengganas oleh negara apartheid itu.

Sehingga Mac, hanya saudara rapat peringkat pertama — ibu bapa dan adik-beradik — dibatalkan permit mereka untuk memasuki Israel dan menduduki Baitulmaqdis sebagai hukuman atas dakwaan keganasan oleh ahli keluarga terdekat.  

Walau bagaimanapun, langkah-langkah yang diperkenalkan baru-baru ini rentetan serangan akan melihat amalan menyalahi undang-undang ini diperluaskan untuk menyasarkan saudara peringkat kedua seperti sepupu, datuk, nenek, jiran dan kawan rapat, walaupun tidak ada tanda bahawa mereka mempunyai pengetahuan awal tentang serangan atau memberikan sebarang bantuan kepada penyerang.

Israel memulakan sistem permit untuk menguatkuasakan sekatan ke atas pergerakan rakyat Palestin.  

Ia memerlukan semua penduduk Palestin di wilayah pendudukan mendapatkan permit untuk memasuki Israel, termasuk Baitulmaqdis Timur, untuk sebarang tujuan termasuk kerja, rawatan perubatan dan lawatan keluarga.  

Permit juga digunakan untuk mengawal pergerakan rakyat Palestin apabila mereka melalui pos pemeriksaan tentera dan polis.

Menteri-menteri dalam Kabinet keselamatan dikatakan pada mulanya meminta sekumpulan saudara yang lebih besar dikenakan sekatan, dengan seorang anggota Kabinet meminta untuk mengenakan sekatan terhadap seluruh puak ‘pengganas’.

Bagaimanapun, menurut Haaretz, pegawai keselamatan menentang idea ini, dengan alasan bahawa ia sudah terlalu jauh. Puak di Tebing Barat boleh merangkumi sehingga 15,000 atau bahkan 50,000 orang.

Peninggalan era mandat British, hukuman kolektif adalah salah satu langkah paling ekstrem yang telah dilakukan Israel terhadap rakyat Palestin.  

Selepas melanjutkan pendudukannya ke Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur pada tahun 1967, ia menjadi amalan biasa dengan perobohan rumah yang menghukum.

Dasar ini, mengikut definisi, bertujuan untuk mencederakan orang yang tidak melakukan apa-apa kesalahan dan disyaki tidak melakukan kesalahan, tetapi hanya berkaitan dengan rakyat Palestin yang telah menyerang atau cuba menyerang orang awam atau pasukan keselamatan Israel. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button