Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Dunia

Palestin rujuk kes bunuh wartawan Al Jazeera ke ICC

Kematian Shireen dianggap syahid kerana pertahan perjuangan Palestin

RAMALLAH, 12 Syawal 1443H, Jumaat – Presiden Palestin, Mahmoud Abbas akan segera merujuk kes pembunuhan wartawan veteran Al Jazeera, Shireen Abu Aqla ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC).

Dalam ucapannya pada upacara memperingati Shireen semalam, Abbas menegaskan bahawa pengganas Israel bertanggungjawab sepenuhnya atas kematian itu.

Abbas menyifatkan kematian Shireen sebagai syahid kerana sanggup mengorbankan nyawanya untuk mempertahankan perjuangan Palestin.

“Kami menganggap pihak berkuasa pendudukan Israel bertanggungjawab sepenuhnya atas pembunuhan ini dan mereka tidak boleh menyembunyikan kebenaran terhadap jenayah ini,” katanya.

Beliau berkata, Pihak Berkuasa Palestin (PA) menolak tawaran Israel untuk menjalankan siasatan bersama dan akan segera merujuk kes berkenaan ke ICC.

Shireen ditembak mati ketika membuat liputan serbuan pengganas Israel di Tebing Barat yang diduduki, dan perkara itu turut disahkan oleh agensi Al Jazeera.

Bagaimanapun, pengganas Israel menafikan perkara itu dan menuduh kematian Shireen adalah angkara lelaki bersenjata Palestin.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Amerika Syarikat (AS) dan Kesatuan Eropah (EU) menggesa supaya siasatan bebas serta telus dibuat.

Shireen, 51, seorang warga Palestin-Amerika adalah antara wartawan yang berpengalaman dalam melaporkan konflik Israel-Palestin untuk agensi berita Al Jazeera selama dua dekad. –¬† Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button