Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

Russia usir 85 diplomat dari Perancis, Sepanyol dan Itali

Tindak balas terhadap pengusiran 41 diplomat Russia dari Perancis

MOSCOW, 18 Syawal 1443H, Khamis – Russia mengisytiharkan 85 diplomat dari Perancis, Sepanyol, dan Itali sebagai ‘persona non grata’ sebagai tindak balas dengan mengarahkan pengusþlmiran mereka, ketika perang di Ukraine berlanjutan.

Kementerian Luar Russia dalam 6 Paris, 34 pekerja misi diplomatik Perancis di Russia teah diisytiharkan sebagai persona non grata.

Ia menambah bahawa diplomat Perancis ini diarahkan meninggalkan wilayah Russia dalam masa dua minggu dari tarikh penghantaran nota berkaitan kepada duta.

Kementerian itu juga menyatakan bahawa langkah itu diambil sebagai tindak balas terhadap pengusiran 41 diplomat Russia dari Perancis, merujuk kepada pengusiran enam diplomat Russia oleh Pģaris pada 11 April dan 35 yang lain pada 4 April.

Terdahulu pada hari itu, Kementerian Luar Russia telah memanggil Duta Perancis ke Russia, Pierre Levy untuk mengesahkan protes terhadap tindakan kerajaan Perancis mengusir 41 diplomat Russia

Bertindak balas terhadap keputusan Kremlin, Perancis berkata, ia mengutuk sekeras-kerasnya tindakan itu, mendakwa bahawa pengusiran 34 diplomat Perancis tidak mempunyai asas yang sah, dan bahawa kerja diplomat dan kakitangan di kedutaan Perancis di Russia berlaku sepenuhnya dalam rangka kerja Konvensyen Vienna mengenai hubungan diplomatik dan konsular.

Russia juga mengumumkan keputusannya untuk mengusir 27 diplomat dari Sepanyol dan 24 dari Itali, dalam satu langkah yang sama, pada hari Rabu.

Perdana Menteri Itali, Mario Draghi menggelar pengumuman itu sebagai tindakan bermusuhan, menegaskan hubungan diplomatik tidak boleh diganggu.

Kementerian luar Sepanyol pula menolak keputusan itu, dan memberi alasan bahawa tindakannya menyingkirkan kakitangan kedutaan Russia terlebih dahulu adalah kerana faktor keselamatan.

Perancis, Itali dan Sepanyol adalah antara negara Eropah yang telah menggulingkan lebih 300 orang Russia sejak Moscow melancarkan operasi ketenteraan pada 2 Februari. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button