Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

‘Tanpa makanan kami akan mati’: Rakyat Sri Lanka

PM ikrar kerajaan beli baja mencukupi untuk musim penanaman akan datang

COLOMBO, 19 Syawal 1443H, Jumaat – Perdana Menteri Sri Lanka memberi amaran tentang kekurangan makanan ketika negara itu menghadapi krisis ekonomi yang dahsyat.

Bagi mendepani krisis itu, Ranil Wickremesinghe berikrar kerajaan akan membeli baja yang mencukupi untuk musim penanaman akan datang bagi meningkatkan produktiviti.

Keputusan pada April tahun lalu oleh Presiden Gotabaya Rajapaksa untuk mengharamkan semua baja kimia secara drastik mengurangkan hasil dan walaupun kerajaan telah membatalkan larangan itu, belum ada import yang besar.

“Walaupun mungkin tiada masa untuk mendapatkan baja untuk musim Yala (Mei-Ogos) ini, langkah sedang diambil untuk memastikan stok mencukupi untuk musim Maha (September-Mac). 

“Saya betul-betul menggesa semua orang untuk menerima beratnya … keadaan,” kata Ranil dalam ciapan di Twitter.

Sri Lanka menghadapi kekurangan tukaran mata wang asing, bahan api dan ubat-ubatan, selain aktiviti ekonomi semakin perlahan.

“Tidak ada gunanya bercakap tentang betapa sukarnya kehidupan,” kata A.P.D. Sumanavathi, seorang wanita berusia 60 tahun yang menjual buah-buahan dan sayur-sayuran di pasar Pettah di Colombo.

“Saya tidak dapat meramalkan bagaimana keadaan akan berlaku dalam masa dua bulan, pada kadar ini kita mungkin tidak berada di sini,” katanya.

Sementara itu, orang ramai juga berbaris panjang di hadapan sebuah kedai menjual tong gas, yang harganya melambung tinggi.

“Hanya kira-kira 200 silinder dihantar, walaupun terdapat kira-kira 500 orang,” kata Mohammad Shazly, pemandu sambilan yang berkata dia berdiri dalam barisan untuk hari ketiga demi memasak makanan untuk lima keluarga.

“Tanpa gas, tanpa minyak tanah, kita tidak boleh berbuat apa-apa. Pilihan terakhir apa? Tanpa makanan kita akan mati. Itu akan berlaku 100 peratus,” katanya.

Gabenor Bank Pusat pada Khamis berkata bahawa pertukaran asing telah diperoleh daripada pinjaman Bank Dunia termasuk pemberian wang untuk membayar penghantaran bahan api dan gas memasak, tetapi bekalan masih sedang berjalan.

Inflasi di negara itu boleh meningkat lagi kepada 40 peratus dalam beberapa bulan akan datang tetapi ia didorong sebahagian besarnya oleh tekanan dari segi penawaran dan langkah-langkah bank.

Kerajaan juga telah mengekang inflasi dari segi permintaan, tambah gabenor.

Inflasi mencecah 29.8 peratus pada bulan April dengan harga makanan meningkat 46.6 peratus dari tahun ke tahun. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button