Berita Utama

Ajaran Syiah melalui aplikasi digital al-Quran akan ditangani sewajarnya

'Isu Syiah ini jelas di negara kita': Hamzah Zainudin

SELAMA, 20 Syawal 1443H, Sabtu – Pihak berkuasa termasuk Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan mengambil tindakan sewajarnya bagi menangani penularan pengaruh ajaran Syiah dan mu’tazilah yang dikesan dalam aplikasi digital Al-Quran, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin.

“Isu Syiah ini jelas di negara kita. Tidak perlu dibangkitkan dan dihangatkan masalah ini. Yang penting apabila keputusan telah dibuat Jemaah Mufti, kita kena terima.

“Jakim atau sesiapa sahaja penguat kuasa, pasti mereka ambil tindakan,” katanya ketika ditemui pada majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri beliau bersama Perikatan Nasional Larut di Dewan Majlis Daerah Selama hari ini.

Jakim dilaporkan telah mengesan aplikasi digital al-Quran yang mengandungi penyelewengan atau tafsiran yang menyimpang antaranya merangkumi pengaruh mu’tazilah dan tafsiran berasaskan fahaman Syiah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Idris Ahmad dilapor berkata perkara itu hasil dapatan kajian yang dilaksanakan oleh Bahagian Penyelidikan Jakim pada tahun lepas mengenai penyelewengan pentafsiran dalam aplikasi digital.

Jakim turut mendapati terdapat lebih 500 aplikasi Al-Quran dalam Google Play Store dan Apple Store di seluruh dunia.

Dalam perkembangan lain, Hamzah berkata baki 60 dari 528 orang tahanan Depot Sementara Imigresen Relau, Kedah yang melarikan diri selepas berlaku rusuhan kecil pada 21 April lepas, masih lagi bebas dan difahamkan berada di sekitar Lembah Klang.

“Apabila dapat jumpa, kita tangkap dan kumpulkan. Jumlahnya kadang-kadang dua tiga orang, kadang-kadang ramai, tetapi jumlah akan capai angka sebenar,” katanya.

Dalam kejadian 4.30 pagi pada 21 April lepas, seramai 528 orang tahanan di Depot Sementara Imigresen Relau, Kedah melarikan diri selepas berlaku rusuhan kecil. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button