Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

Permohonan Ukraine sertai EU ambil masa 15 hingga 20 tahun

Usah berbohong, bidaan Kyiv sebenarnya ambil masa yang lama

PARIS, 22 Syawal 1443H, Isnin – Setiausaha Negara Perancis bagi Hal Ehwal Eropah, Clement Beaune berkata bidaan oleh Ukraine untuk menyertai Kesatuan Eropah (EU) akan mengambil masa sekurang-kurangnya 15 hingga 20 tahun untuk dimuktamadkan, mematahkan harapan Kiev untuk segera mendapat keahlian blok itu berikutan serangan Russia terhadap bekas negara Soviet itu.

“Kami harus jujur. Jika anda mengatakan Ukraine akan menyertai EU dalam tempoh enam bulan, atau setahun atau dua, anda berbohong,” kata Beaune kepada Radio J. 

Perancis pada hari Ahad menyatakan, “Ia mungkin dalam 15 atau 20 tahun, ia mengambil masa yang lama.”

“Saya tidak mahu menawarkan sebarang ilusi atau pembohongan kepada Ukraine,” katanya, mengulangi tawaran Presiden Perancis, Emmanuel Macron untuk mewujudkan ‘komuniti politik Eropah’ yang lebih longgar dan boleh membantu mengintegrasikan Ukraine dengan EU lebih awal.

Dalam ucapan kepada Parlimen EU di Strasbourg pada 10 Mei, Macron berkata, ia akan mengambil masa beberapa dekad untuk Ukraine diterima masuk ke EU, sebaliknya mencadangkan bahawa Kiev boleh menyertai ‘komuniti Eropah selari’ sementara ia menunggu keputusan.

Tawaran itu telah mendapat sambutan dingin daripada Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky, yang pada hari Sabtu mengecam ‘kompromi sedemikian’ dan mendesak permulaan segera proses ke arah keahlian penuh EU.

Pemimpin EU telah menolak permintaan Kyiv untuk mempercepatkan keahlian blok itu berhubung konflik Russia-Ukraine.

Beaune selanjutnya menjelaskan bahawa cadangan Macron bukanlah alternatif untuk menyertai komuniti politik Eropah, dengan menekankan bahawa Ia tidak menghalang keahlian di kemudian hari.

“Di bawah rancangan Macron, mungkin terdapat pergerakan bebas di Eropah, dan ia boleh mendapat manfaat daripada belanjawan Eropah untuk pembinaan semula dan kebangkitan semula negara, masyarakat dan ekonominya,” katanya.

Inisiatif ‘komuniti politik Eropah’ Macron akan dibahaskan pada sidang kemuncak EU pada akhir Jun.

Pemimpin EU yang lain juga telah menolak permintaan Kyiv untuk menjadi ahli blok dipercepatkan berikutan konflik Russia-Ukraine, dengan pemimpin enggan membuka prosedur keahlian pada masa perang.

Russia melancarkan operasi ketenteraan di Ukraine pada 24 Februari, berikutan kegagalan Kyiv melaksanakan terma perjanjian Minsk dan pengiktirafan Moscow terhadap wilayah pemisahan Donetsk dan Luhansk. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button