Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

KPLB peruntuk RM368.37 juta kepada Felcra perkasa sektor pertanian, penternakan

Sebagai komitmen memperkukuh jaminan bekalan makanan negara

KUALA LUMPUR, 26 Syawal 1443H, Jumaat – Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) memperuntukkan RM368.37 juta kepada Felcra Berhad bagi memperkasakan sektor pertanian dan penternakan, sebagai komitmennya dalam memperkukuh jaminan bekalan makanan negara di semua peringkat rantaian makanan.

Menterinya Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata daripada peruntukan itu RM339.14 juta digunakan untuk menambah baik infrastruktur, menampung kos bahan mentah dan menaik taraf teknologi, manakala selebihnya bagi perbelanjaan dalaman.

Selain itu beliau berkata tambahan dana RM60 juta daripada peruntukan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK 12) dan Rolling Plan 2022 digunakan bagi memperluaskan keupayaan kilang pemprosesan makanan ternakan di Rompin, Pahang.

Katanya projek itu bertujuan mengoptimumkan penggunaan bahan asas kepada makanan ternakan tempatan, selain turut membangunkan sebuah kilang konsentrat dan kilang silaj bagi memenuhi rantaian nilai penuh.

“Projek itu sudah dilaksanakan dan sedang berjalan. Inisiatif ini merupakan antara langkah menangani punca harga ternakan menjadi mahal dengan Felcra mengambil pendekatan meningkatkan pengeluaran makanan ternakan itu,” katanya pada sidang media di majlis Mesra Aidilfitri Felcra Berhad di Wisma Felcra di sini, hari ini.

Pada majlis itu, beliau turut menyampaikan sumbangan masing-masing bernilai RM3,000 kepada lima institusi kebajikan iaitu Masjid Abu Ubaidah Al Jarrah, Surau Jumaat Muhajirin Desa Rejang, Rumah Bakti Al Kausar, Rumah Perlindungan AL-Haq dan Madrasatul Faridiyah Setapak Jaya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button