Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

HFMD: 105 tabika, 75 taska kendalian Kemas ditutup

Tindakan menutup berdasarkan nasihat serta saranan KKM

KUANTAN, 27 Syawal 1443H, Sabtu – Sebanyak 180 premis pendidikan awal dan pusat jagaan kanak-kanak kendalian Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) ditutup akibat jangkitan penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) setakat semalam, kata Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Beliau berkata daripada jumlah itu, 105 premis ialah Taman Bimbingan Kanak-Kanak (Tabika) manakala bakinya ialah Taman Asuhan Kanak-Kanak (Taska) yang terletak di seluruh negara kecuali Negeri Sembilan dan Melaka.

“Tindakan menutup Tabika dan Taska dibuat berdasarkan nasihat serta saranan daripada pihak Kementerian Kesihatan (KKM) kerana setiap kes yang dikesan akan dilaporkan kepada pihak berkenaan.

“Premis terlibat ditutup selama 10 hari dan tindakan sewajarnya termasuk kerja disinfeksi akan dilakukan pihak Kemas,” katanya pada sidang media selepas menghadiri Majlis Ramah Mesra dan Sambutan Aidilfitri bersama Warga Kemas Pahang di sini hari ini.

Mahdzir berkata sepanjang tempoh penutupan itu, sesi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) akan dilaksanakan, berdasarkan pengalaman yang dilaksanakan semasa pandemik COVID-19 melanda negara.

Beliau juga memberi jaminan bahawa Kemas sentiasa memantau perkembangan dan mengambil langkah proaktif untuk menangani penularan jangkitan penyakit itu di premis mereka berdasarkan prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan KKM.

Antara yang dilakukan ialah membuat saringan awal terhadap kanak-kanak yang dihantar setiap hari termasuk mengambil suhu badan dan membuat pemeriksaan terhadap simptom jangkitan seperti tanda ulser pada mulut dan lidah atau ruam di tangan dan kaki.

“Kita berharap ibu bapa juga dapat membantu mencegah penularan dengan memastikan anak-anak benar-benar sihat dan tidak mempunyai tanda jangkitan. Jika ada adik-beradik lain mempunyai simptom, mereka juga seharusnya tidak menghantar anak ke Tabika atau Taska sebagai pencegahan,” katanya.

Kemas mempunyai 10,765 buah Tabika dan 549 buah Taska di seluruh negara. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button