Berita UtamaDunia

Ahli fakulti Universiti Harvard tentang dasar apartheid rejim Israel

Sokongan kewangan AS semarakkan lagi penindasan terhadap Palestin

CAMBRIDGE, 28 Syawal 1443H, Ahad – Sebahagian besar ahli fakulti Universiti Harvard menyokong gerakan Boikot, Lupus dan Sekat (BDS) anti-Israel serta kempen pelajar yang menentang dasar apartheid rejim Israel.

49 kakitangan fakulti menyokong penuh kempen BDS – yang menyekat semua produk Israel yang dihasilkan di tanah Palestin yang diduduki — dan tentangan anti-apartheid melalui surat terbuka, lapor agensi berita rasmi Palestin, Wafa.

“Keganasan negara Israel telah memusnahkan kehidupan penduduk Palestin melalui peperangan, rampasan wilayah, dan pemindahan secara ganas.

“Sokongan kewangan, ketenteraan dan politik AS yang tidak berbelah bahagi telah menyemarakkan penguasaan sistemik dan penindasan terhadap rakyat Palestin,” katanya.

Surat itu turut menyuarakan pelbagai laporan oleh pertubuhan hak asasi manusia terkemuka yang  mendokumentasikan pencabulan hak terhadap rakyat Palestin.

Ia termasuk sistem pengasingan dan diskriminasi yang diinstitusikan terhadap mereka, yang dianggap sistem apartheid.

“Konteks yang lebih besar bagi keganasan etno-nasionalis yang semakin meningkat inilah yang ditangani oleh Jawatankuasa Solidariti Palestin Kolej Harvard dalam acara Minggu Aparteid Israel.  

“Ia juga konteks yang mendorong The Harvard Crimson untuk menerbitkan editorialnya pada 29 April untuk menyokong gerakan Boikot, Sekat dan Sekatan dan pembebasan Palestin,” kata para penandatangan.

Surat itu juga mengecam Amerika Syarikat apabila menyalurkan berbilion dolar bantuan ketenteraan untuk Tel Aviv setiap tahun 

“Sokongan kewangan, ketenteraan dan politik AS yang tidak berbelah bahagi telah mendorong penindasan dan keganasan terhadap rakyat Palestin,” kata ahli fakulti Universiti Harvard. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button