Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

79 rakyat Palestin cedera diserang ultra nasionalis, polis Israel

Pegawai perubatan turut diserang ketika dekati mangsa cedera

BAITULMAQDIS, 29 Syawal 1443H, Isnin – Ultra nasionalis Israel dan pasukan polis menyerang rakyat Palestin di Baitulmaqdis Timur yang diduduki ketika ribuan orang melaungkan kata-kata berbaur perkauman dan Islamophobia tatkala menyertai ‘Perarakan Bendera’ kontroversi pada Ahad.

Sekurang-kurangnya 79 rakyat Palestin cedera di Baitulmaqdis, termasuk 28 yang dimasukkan ke hospital, kata Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin (PRCS).

Kecederaan dialami termasuk luka akibat peluru keluli bersalut getah, dipukul dan semburan penyembur lada.

Seramai 163 orang lagi cedera di Tebing Barat, termasuk 20 yang terkena peluru hidup.

PRCS juga melaporkan bahawa pegawai perubatannya diserang oleh polis di sekitar Pintu Damsyik Baitulmaqdis ketika mereka cuba menghampiri mangsa yang cedera.

Rakaman yang disiarkan dalam talian menunjukkan peneroka haram menyerang dan menyembur penyembur lada ke atas seorang wanita Palestin berusia 50-an.

Seorang penduduk dan aktivis Kota Lama dikenali sebagai Aida Saidawi menerima rawatan selepas serangan itu, yang menyebabkan pergelutan antara penduduk Palestin dan Israel.

Ketika dia dipindahkan melalui Pintu Damsyik, seorang lagi peneroka Israel menyembur semburan lada kepada orang yang lalu-lalang.

Bahkan, satu lagi video memaparkan seorang lelaki dilihat mengacukan pistol ke arah orang ramai yang panik.

Seorang pegawai polis kemudian campur tangan tanpa membuat sebarang tahanan.

Saidawi kemudian memberitahu Al Jazeera Arabic bahawa dia melaungkan slogan pro-Palestin sebelum beberapa lelaki Israel menyerangnya.

Video lain menunjukkan peneroka menghalang wartawan di Kota Lama dan bertempur dengan rakyat Palestin.

Di kejiranan Shiekh Jarrah, utara Kota Lama, rumah dan hartanah Palestin diserang oleh sekumpulan peneroka Israel, yang kemudiannya membawa kepada konfrontasi dengan penduduk.

Pada masa sama, rakyat Palestin berhimpun merentasi Tebing Barat dan Semenanjung Gaza yang diduduki sebagai solidariti kepada Baitulmaqdis dan menentang serangan Israel ke atas Masjid al-Aqsa.

Pihak berkuasa Israel menggunakan tembakan langsung, peluru keluli bersalut getah dan bom tangan untuk menyuraikan orang ramai di Nablus, Hebron, al-Bireh, Jericho, Tulkarm dan bandar dan bandar Tebing Barat yang lain. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button