Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Muhyiddin mahu jadi PM lagi: Shafie Apdal

Dakwa sudah berbincang dengan Anwar yang setuju sokong Muhyiddin

KOTA KINABALU, 29 Syawal 1443H, Isnin – Presiden Parti Warisan (Warisan), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mendakwa, Tan Sri Muhyiddin Yassin ada menghubunginya dua bulan lalu untuk mendapatkan sokongannya untuk menjadi Perdana Menteri semula.

Shafie berkata, Muhyiddin telah memberitahunya bahawa beliau telah mendapat sokongan 119 Ahli Parlimen di Dewan Rakyat yang mempunyai 222 anggota.

Malah, dakwanya, Muhyiddin telah berbincang dengan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang bersetuju menyokongnya.

“Saya beritahu dia (Muhyiddin) jika kamu mempunyai nombor, kamu teruskan, saya tidak akan mengikut kamu,” kata Shafie.

Mengulas peletakan jawatan Ahli Parlimen Ampang, Datuk Zuraida Kamaruddin dari Bersatu baru-baru ini, Shafie berkata, ia adalah contoh yang jelas bahawa gabungan itu tidak berfungsi di Malaysia kerana mereka sering bertelagah.

Seperti yang dijangka selama berbulan-bulan, Zuraida yang merupakan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, menyertai Parti Bangsa Malaysia (PBM).

Shafie berkata, gabungan itu tidak membawa kestabilan kepada negara dan mencerminkan krisis kepimpinan.

“Gabungan ini sedang dibentuk dan terus berubah setiap kali seseorang menarik sokongan daripada gabungan itu, atas dasar kaum atau agama atau apa sahaja yang sesuai.

“Mereka tikam sana sini, dan lompat parti sudah menjadi perkara biasa,” katanya.

Beliau berkata, negara demokrasi seperti United Kingdom dan Amerika Syarikat tidak mempunyai gabungan sebelum pilihan raya.

“Zuraida menyertai PBM. Seolah-olah Bersatu tidak cukup ‘bersatu’ baginya. Adakah ini bermakna PBM lebih bersatu daripada Bersatu?,” soalnya.

Shafie berkata, sebaik sahaja Zuraida pengumuman peletakan jawatannya, Muhyiddin telah mengisytiharkan bahawa kerusi Parlimen Ampang adalah milik Bersatu.

“Mereka kini berebut kerusi,” katanya, sambil menambah bahawa ia adalah tanda jelas ketidakstabilan.

Dalam pada itu, Shafie mengulangi bahawa Warisan, sebagai parti berbilang kaum, ia tidak merancang untuk membentuk gabungan dengan bekas rakan kongsinya Pakatan kerana beliau berkata, ia memaksa parti-parti yang berpangkalan di Sabah untuk memberi laluan dalam bertanding di banyak daripada 25 kerusi Parlimen di negeri itu.

“Sesebuah parti tempatan mesti mempunyai lebih ramai Ahli Parlimen di Parlimen; jika tidak, ia akan merugikan negeri,” katanya lagi.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button