Berita Utama

Harga petrol, diesel tak berubah

Masing-masing kekal bagi tempoh 2 hingga 8 Jun

BANGI, 1 Zulkaedah 1443H, Rabu – Harga runcit produk petroleum membabitkan petrol dan diesel masing-masing kekal bagi tempoh 2 Jun hingga 8 Jun depan.

Berdasarkan harga terkini, produk RON97 dan RON95 masing-masing kekal pada paras RM4.70 dan RM2.05 seliter.

Harga turut tidak berubah untuk produk diesel iaitu RM2.15 seliter, menurut Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan, hari ini.

Ia berdasarkan penetapan harga runcit produk petroleum secara mingguan menggunakan formula Automatic Pricing Mechanism (APM).

“Bagi melindungi pengguna daripada kesan kenaikan harga sebenar minyak di pasaran global, kerajaan mengekalkan harga runcit petrol RON95 pada paras harga siling RM2.05 seliter dan diesel RM2.15 seliter, sungguh  pun harga pasaran sebenar bagi kedua-dua produk telah meningkat melebihi paras siling yang telah ditetapkan.

“Kerajaan juga akan terus memantau kesan perubahan harga minyak mentah dunia serta mengambil langkah yang bersesuaian bagi memastikan kebajikan dan kesejahteraan rakyat terus terpelihara,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button