Berita Utama

Solat rapat saf kini dibenarkan di masjid, surau Negeri Sembilan

Jemaah tak lagi diwajibkam bawa sejadah bersaiz standard: MB

SEREMBAN, 12 Zulkaedah 1443H, Ahad – Kerajaan Negeri Sembilan membenarkan jemaah untuk merapatkan saf ketika solat di semua masjid dan surau di negeri ini berkuat kuasa esok.

Menteri Besar, Datuk Seri Aminuddin Harun berkata, jemaah tidak lagi diwajibkan membawa sejadah bersaiz standard selain aktiviti pengajian ilmu seperti kelas takmir, kuliah, tazkirah dan ceramah dibenarkan tanpa penjarakan fizikal.

“Bagaimanapun, jemaah masih wajib memakai pelitup muka dengan sempurna sepanjang berada dalam ruang masjid dan surau yang tertutup,” katanya menerusi catatan di Facebooknya.

Dalam pada itu, beliau berkata, ibadah korban sempena Aidiladha pada tahun ini juga dibenarkan untuk dilaksanakan di masjid dan surau di seluruh negeri.

Aminuddin berkata, pemohon atau penganjur perlu membuat permohonan melalui sistem [email protected] di http://equrbans.jheains.my bermula 2 petang esok hingga 4 petang, 3 Julai depan.

Menurutnya, jemaah juga dibenarkan merapatkan saf ketika solat sunat Aidiladha namun pemakaian pelitup muka adalah diwajibkan.- Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button