Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Lantikan Ahli Parlimen Belia dilanjut sehingga 2023

Pembabitan anak muda berkualiti mampu gilap jadi pemimpin pelapis

BANGI, 17 Zulkaedah 1443H, Jumaat – Kementerian Belia dan Sukan bersetuju untuk melanjutkan tempoh lantikan Ahli Parlimen Belia Malaysia (PBM) bagi sesi 2019-2021 hingga 2023, kata Menterinya, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu. 

Beliau berkata, pembabitan belia dalam sidang Parlimen kali ini dilihat mampu mencorak pemimpin muda yang berkualiti dan mampu digilap untuk menjadi pemimpin pelapis.

“Sesi perbahasan dilakukan dengan baik dan empat usul yang dibentangkan dibawa kepada kementerian berkenaan dan pihak mereka telah menghantar pegawai untuk mencatat segala perkara.


Jelas Ahmad Faizal lagi, sekiranya selepas ini masih terdapat beberapa cadangan dan persoalan pihak kementerian berkenaan akan melihat semula perkara tersebut.

Antara usul yang dibahaskan adalah meminda had umur minimum perkahwinan bagi orang Islam dan bukan Islam, inisiatif khas bagi menggalakkan penyertaan golongan belia dalam sektor penternakan dan pertanian bagi menyokong Pelan Tindakan Dasar Sekuriti Makanan 2021 hingga 2025.

Selain itu, meminda akta perlindungan bagi kanak-kanak, orang-orang tua dan golongan Orang Kurang Upaya (OKU) serta meminta untuk mengangkat Bahasa Melayu sebagai bahasa kedua ASEAN.

Bagaimanapun, Ahmad Faizal menegur beberapa sikap kurang baik ditonjolkan oleh ahli PBM sewaktu persidangan berlangsung.

“Saya amat berpuas hati namun saya menegur ahli PBM yang tidak begitu serius dalam menghadiri sidang Parlimen ini iaitu jumlah ahli adalah 153 dan 68 daripada mereka tidak hadir pada hari ini, selain menjaga disiplin di dalam dewan,” katanya.

Katanya, mereka menerima teguran ini dengan baik dan ini menunjukkan kematangan sikap yang sewajar dimiliki oleh belia pada masa kini. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button