Berita UtamaDunia

Haji: Arab Saudi upah syarikat dikaitkan dengan Modi, BJP untuk proses permohonan jemaah

Data peribadi orang Islam yang memohon melalui portal dibimbangi berada di tangan salah

RIYADH, 18 Zulkaedah 1443H, Sabtu – Syarikat yang ditugaskan untuk mengumpul dan memudahkan permohonan bakal jemaah haji yang tinggal di negara barat, mempunyai sekurang-kurangnya seorang pelabur yang mempunyai hubungan rapat dengan kerajaan India, dedah Middle East Eye (MEE).

MEE mendakwa, terdapat perjanjian yang menguntungkan mungkin memperkayakan aktivis BJP India, yang pendirian Islamofobianya telah dilaporkan secara meluas.

Minggu lalu, pihak berkuasa Arab Saudi mengumumkan bahawa bakal jemaah haji dari Australia, Eropah dan Amerika Syarikat perlu memohon visa melalui portal kerajaan Motawif, satu langkah yang kononnya bertujuan membanteras agensi pelancongan ‘palsu’.

Berikutan proses baharu itu, mereka yang terpilih akan memenangi tempat mereka melalui sistem ‘loteri automatik’, selepas itu mereka boleh menempah dan membeli pengangkutan dan penginapan mereka terus melalui portal kerajaan Arab Saudi.

Pihak berkuasa Arab Saudi telah mengeluarkan beberapa kenyataan mengenai sebab keputusan itu dilaksanakan begitu hampir dengan Haji tahun ini.

Tetapi, siasatan MEE mendedahkan bahawa individu yang terlibat dalam membantu memudahkan pelaburan bernilai jutaan dolar ke Traveazy – syarikat yang berpangkalan di Dubai yang telah dikontrak secara eksklusif untuk memproses permohonan barat melalui Motawif – mempunyai hubungan dengan Perdana Menteri India, Narendra Modi dan Parti Bharatiya Janata (BJP).

Prashant Prakash, Naib Presiden dan rakan kongsi di firma modal teroka Accel India, telah berkhidmat dalam Majlis Penasihat Permulaan Kebangsaan India sejak 2020, dan pada 2021 menjadi penasihat dasar dan strategi kepada Ketua Menteri kerajaan yang dikendalikan BJP di Karnataka dan sekutu utama Modi, Basavaraj Bommai.

Menurut Accel, Prakashlah yang mengetuai firma modal teroka itu untuk bekerjasama dengan dua operasi lain apabila mereka secara kolektif melabur $7 juta dalam Traveazy pada 2016, ketika syarikat milik India itu mula membina anak syarikat Holidaymenya, dan, kemudian pada 2018, Umrahme, sebuah syarikat yang dikendalikan oleh Mohammed MS bin Mahfouz.

Pada 2018, Accel merupakan sebahagian daripada konsortium lima rakan kongsi yang melabur lebih $16 juta ke dalam Traveazy, yang diasaskan bersama oleh warga India Geet Bhalla dan Digvijay Pratap.

MEE menghubungi Bhalla, Ketua Pegawai Eksekutif Traveazy, untuk mendapatkan komen, tetapi tidak menerima jawapan pada masa penerbitan.

Menurut Forbes, Umrahme kini salah satu daripada hanya tiga syarikat yang diberi kuasa oleh Kementerian Haji & Umrah untuk menjual produk Umrah kepada ejen pelancongan global.

Menjelang 2020, ia menduduki tempat kelima dalam senarai Forbes – 50 syarikat permulaan yang paling banyak dibiayai di Timur Tengah.

Beberapa aktivis India berkata, pendedahan itu membimbangkan.

Nabiya Khan, yang berpangkalan di ibu negara, New Delhi, memberitahu MEE bahawa keputusan Arab Saudi untuk menyumber luar proses permohonan kepada syarikat yang mempunyai hubungan pelabur dengan BJP adalah ‘keterlaluan’ dan ‘berbahaya’.

Khan berkata bahawa kerajaan Karnataka pimpinan BJP berada di tengah-tengah beberapa dasar anti-Muslim, termasuk sekatan ke atas hijab dan azan (solat subuh).

“Umat Islam di Karnataka telah diserang secara berterusan di bawah BJP. Kami juga telah melihat Ketua Menteri Karnataka, Basavaraj Bommai, menggalakkan campur tangan sayap kanan dalam perkahwinan antara agama dan gangguan terhadap pasangan antara agama, di mana lelaki Islam adalah tapak langsung keganasan.

“Data peribadi orang Islam yang memohon melalui portal itu dengan mudah boleh berakhir di tangan yang salah,” kata Khan.

Tegasnya, adalah malang apabila negara-negara Islam mempercayakan maklumat dan wang ‘sensitif’ seperti itu kepada orang yang wang mereka akhirnya akan bersubahat dengan penganiayaan terhadap umat Islam di India,” kata Khan.

Beliau berkata, dari satu sisi kerajaan Arab Saudi mengecam kenyataan kontroversi tentang Nabi Muhammad oleh pemimpin BJP, tetapi di sisi lain pula mereka meluaskan perniagaan dengan organisasi sedemikian.

“Adakah mereka sebenarnya tidak tahu atau tidak mengambil berat tentang umat Islam ketika BJP agenda anti-Muslim begitu jelas untuk dilihat oleh semua orang?,” soalnya.

Bagaimanapun, Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi mahupun konsulat Saudi di New York tidak menjawab permintaan untuk mendapatkan komen mengenai isu ini. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button