Berita Utama

Hina Nabi: Malaysia hantar wakil khas ke India

Panggil Pesuruhjaya India di Kuala Lumpur ke Wisma Putra

KUANTAN, 19 Zulkaedah 1443H, Ahad – Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah menghantar wakil khasnya untuk bertemu Perdana Menteri India, Narendra Modi bagi menyampaikan sendiri pandangan Malaysia tentang isu menghina Nabi Muhammad ﷺ kepada kerajaan negara itu.

Menteri Luar, Datuk Seri Saifuddin Abdullah berkata, langkah tersebut diambil selain tindakan kementeriannya yang telah memanggil Pesuruhjaya India di Kuala Lumpur ke Wisma Putra bagi menyampaikan nota protes berkaitan hal itu pada 7 Jun lepas.

“Setakat ini difahamkan utusan khas berkenaan belum dapat lagi mengadakan pertemuan secara rasmi dengan Perdana Menteri India. Perdana Menteri mengambil tindakan itu supaya pandangan kita dapat disampaikan sendiri ke pihak tertinggi kerajaan India,” katanya pada sidang media selepas menghadiri Program Twenty’s Talk Hi-Tea di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Indera Mahkota itu berkata, tindakan diambil oleh kerajaan India terhadap isu berkenaan, bagaimanapun dilihat cepat apabila dua ahli politik Parti Bharatiya Janata (BJP) yang menghina Nabi Muhammad ﷺ sudah dilucutkan jawatan dalam kerajaan.

“Saya telah hadir pada Mesyuarat Khas Menteri Luar ASEAN-India pada 16 Jun lepas dan keesokannya saya hadir mesyuarat dua hala dengan Menteri Luar India Dr Subrahmanyam Jaishankardi dan saya sempat sampaikan pandangan kerajaan Malaysia tentang isu ini.

“Beliau (Dr Subrahmanyam) mengatakan penghinaan dilakukan tidak melambangkan pendirian India dan kami bersetuju kedua-dua belah pihak perlu mencari jalan agar dapat diselesaikan dengan cara lebih baik jika berulang pada masa hadapan,” katanya.

Baru-baru ini, dua jurucakap BJP yang mentadbir India telah mengeluarkan kenyataan menghina Nabi Muhammad ﷺ dan isteri baginda Saidatina Aisyah RA.

Perkara itu telah membangkitkan kemarahan umat Islam di seluruh dunia, terutama di Asia Barat yang mengutuk tindakan itu sehingga terdapat pusat beli-belah yang memunggah keluar produk India daripada rak jualan. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button