Berita UtamaDunia

Ribuan protes sehari selepas 9 terbunuh dalam tunjuk perasaan di Sudan

Kerajaan tutup jaringan komunikasi cara halang perhimpunan

KHARTOUM, 2 Zulhijjah 1443H, Sabtu – Ribuan rakyat turun ke jalan raya di ibu negara Sudan, sehari selepas sembilan orang terbunuh dalam tunjuk perasaan menentang jeneral pemerintah negara itu.

Amerika Syarikat dan komuniti antarabangsa mengutuk keganasan di negara Afrika Timur ini, yang digegarkan oleh protes hampir mingguan sejak rampasan kuasa 25 Oktober lalu yang mematahkan peralihan rapuhnya kepada demokrasi.

Pihak berkuasa tentera Sudan telah menghadapi protes dengan tindakan keras yang mengerikan yang setakat ini telah membunuh 113 orang, termasuk 18 kanak-kanak.

Perhimpunan pada Khamis adalah yang terbesar dilihat dalam beberapa bulan.

Jawatankuasa Doktor Sudan – sebuah kumpulan perubatan yang memantau mangsa daripada demonstrasi – berkata, pasukan keselamatan menembak dan membunuh sembilan orang, termasuk seorang kanak-kanak dan mencederakan 500 di atau berhampiran Khartoum ketika perhimpunan pada kelmarin.

Di dan berhampiran Khartoum pada Jumaat, perarakan pengebumian besar-besaran diadakan untuk sebahagian daripada mereka yang terbunuh sehari sebelumnya, manakala yang lain berkumpul selepas solat subuh di masjid di ibu negara itu.

Demonstrasi itu bertepatan dengan gangguan internet yang meluas.

Pemantau dan aktivis internet berkata, kerajaan telah melumpuhkan komunikasi untuk menghalang perhimpunan dan memperlahankan penyebaran berita pada setiap hari apabila jumlah protes besar dijangkakan. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button