Dunia

FDA AS benar farmasi berlesen edar pil Paxlovid

Bantu tingkat akses rawatan kepada pesakit dijangkiti COVID-19

WASHINGTON, 7 Zulhijjah 1443H, Khamis – Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) membenarkan ahli farmasi berlesen untuk mengedar pil COVID-19 Pfizer kepada pesakit yang layak bagi membantu meningkatkan akses rawatan.

Ubat antivirus, Paxlovid telah diluluskan untuk kegunaan dan disediakan secara percuma di AS sejak Disember, namun kurang daripada separuh farmasi berdaftar yang dibenarkan mengedar pil itu setakat ini.

Bagaimanapun penggunaan pil – yang dibenarkan untuk merawat pesakit yang dijangkiti dan berisiko mencegah penyakit menjadi teruk – telah melonjak dalam beberapa minggu kebelakangan ini apabila kes jangkitan kembali meningkat.

“Memandangkan Paxlovid mesti diambil dalam tempoh lima hari selepas gejala bermula, kebenaran untuk mengedar kepada ahli farmasi berlesen boleh meluaskan akses kepada rawatan tepat pada masanya bagi sesetengah pesakit,” kata Pengarah Pusat Penilaian dan Penyelidikan FDA, Patrizia Cavazzoni dalam kenyataan.

Agensi itu berkata, pesakit yang didapati positif COVID-19 perlu membawa rekod kesihatan mereka untuk disemak oleh ahli farmasi bagi masalah buah pinggang dan hati.

Persatuan Perubatan Amerika (AMA) berkata, kegunaan pil berkenaan perlu ditetapkan oleh pegawai perubatan kerana membabitkan sejarah perubatan pesakit.

“Ia (Paxlovid) bukan untuk semua orang dan menetapkannya memerlukan pengetahuan mengenai sejarah perubatan pesakit, serta pemantauan klinikal untuk kesan sampingan serta penjagaan susulan bagi menentukan sama ada pesakit bertambah baik,” kata Presiden AMA, Jack Resneck.

FDA berkata, ahli farmasi harus merujuk pesakit kepada profesional kesihatan yang berlesen untuk menetapkan ubat jika tiada maklumat mencukupi bagi menilai fungsi buah pinggang atau hati, atau pengubahsuaian diperlukan jika kemungkinan terdapat tindak balas.

Pesakit dengan fungsi buah pinggang yang berkurangan mungkin memerlukan dos rawatan yang lebih rendah, kata FDA. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button