Berita Utama

SPRM siasat jika ada unsur rasuah projek Musang King di Gunung Inas

Jika tak temui kesalahan, akan serah pada agensi lain untuk tindakan lanjut

ALOR SETAR, 10 Zulhijjah 1443H, Ahad – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang mengumpul maklumat dan membuat tinjauan bagi menentukan sekiranya wujud unsur rasuah atau salah laku berkaitan pembangunan projek ladang hutan durian Musang King di Gunung Inas, Kupang, Baling.

Pengarah SPRM Kedah, Datuk Shaharom Nizam Abd Manap berkata, ia adalah langkah awal suruhanjaya itu untuk mengenal pasti sekiranya wujud sebarang kesalahan di bawah bidang kuasanya yang dilakukan oleh mana-mana pihak berkaitan.

“Buat masa ini pihak kami akan menemui dan menemu duga pegawai agensi terlibat dan mereka yang boleh membantu kami bagi tujuan pengumpulan maklumat yang relevan.

“Jika ada asas berlaku kesalahan rasuah, maka pihak kami akan ambil tindakan sewajarnya.  Jika berlaku sebarang pelanggaran prosedur maka perkara ini akan dirujuk kepada pihak yang terlibat untuk tindakan penambahbaikan,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Beliau berkata, SPRM akan mendapatkan dokumen dan kenyataan saksi yang terlibat dalam membuat keputusan pada peringkat awal projek itu diluluskan atau lebih awal daripada itu.

Shaharom Nizam berkata, sekiranya SPRM tidak menemukan sebarang kesalahan di bawah bidang kuasanya, suruhanjaya itu akan menyerahkan kepada agensi lain untuk tindakan lanjut.

Pada 4 Julai lepas, beberapa kawasan di Baling dilanda banjir selepas hujan lebat berterusan selama tiga jam menyebabkan 1,490 penduduk terjejas selain meragut tiga nyawa.

Pembangunan ladang durian Musang King di Gunung Inas, berhampiran kawasan tragedi didakwa menyumbang kepada kejadian itu yang mendorong desakan pelbagai pihak agar siasatan dilakukan ke atas projek itu. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button