Berita UtamaDunia

Lebih 1,000 kanak-kanak di England jadi mangsa penderaan seksual

Polis, pihak berkuasa abaikan kes kehamilan, kehilangan remaja

LONDON, 14 Zulhijjah 1443H, Khamis – Siasatan baharu mendapati lebih 1,000 kanak-kanak telah didera oleh kumpulan antunan seksual (sexual grooming gangs) di sebuah bandar Inggeris selama berdekad-dekad ekoran kegagalan polis dan pihak berkuasa tempatan untuk mendakwa pesalah.

Siasatan yang diterbitkan pada Selasa itu membuat kesimpulan bahawa jenayah rogol, penderaan seksual, cuci otak, dadah dan jenayah lain telah ‘berkembang tanpa kawalan’ di Telford, England.

Pengerusi siasatan, Tom Crowther QC berkata, tanda jelas eksploitasi adalah pengabaian terhadap kes kehamilan remaja dan kehilangan mereka. 

“Banyak kanak-kanak diserang dan dirogol secara seksual. Mereka sengaja dihina dan dihina. Mereka dikongsi dan diperdagangkan,” katanya.

Crowther berkata, kegagalan polis, majlis dan pihak berkuasa lain telah membenarkan penderitaan mengerikan bagi generasi kanak-kanak, yang dianggap sebagai komoditi seksual.

“Mangsa berulang kali memberitahu siasatan itu bagaimana, ketika mereka masih kanak-kanak, lelaki dewasa berusaha untuk mendapatkan kepercayaan mereka sebelum mengkhianati kepercayaan itu secara kejam, memperlakukan mereka sebagai objek atau komoditi seksual,” katanya.

Seorang mangsa di Telford, Lucy Lowe, 16, yang hamil telah dibunuh dan kematiannya kemudian digunakan sebagai ancaman untuk mendiamkan mangsa lain.  

Dia dibunuh bersama ibu dan kakaknya oleh penderanya, yang membakar rumah mereka pada tahun 2000.

Seorang lagi mangsa, Becky Watson berusia 13 tahun, terbunuh pada tahun 2002 dalam kemalangan kereta yang tidak dapat dijelaskan.

Siasatan itu dilancarkan selepas penyiasatan Sunday Mirror 2018 menemui laporan eksploitasi seksual sejak 1980-an.  

Siasatan itu telah mengesahkan bahawa penderaan itu dibenarkan berterusan kerana kanak-kanak yang dipersalahkan, bukan pelakunya.

Manakala, guru dan pekerja sosial tidak digalakkan melaporkan penderaan seksual kanak-kanak.  

“Guru dan pekerja belia tidak digalakkan melaporkan eksploitasi seksual kanak-kanak (CSE). Pesalah telah berani dan eksploitasi berterusan selama bertahun-tahun tanpa tindak balas bersepadu.”

Semua ini adalah yang terbaharu dalam siri kes penderaan seksual yang mengerikan di Britain.

Pada 2014, satu lagi laporan bebas mendapati bahawa seramai 1,400 kanak-kanak di bandar Inggeris lain telah didera secara seksual manakala penyampai televisyen, mendiang Jimmy Savile didapati telah mendera 500 kanak-kanak, kedua-dua kes berlaku selama beberapa dekad. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button