Berita UtamaDunia

Cuaca panas di London ancam nyawa penduduk

Orang ramai dinasihat tidak pandu kenderaan semasa musim panas

LONDON, 18 Zulhijjah 1443H, Isnin — Pejabat Meteorologi United Kingdom (UK) berkata, nyawa orang ramai terancam kerana suhu boleh mencecah 40 darjah Celsius (104F) awal minggu depan.

Ia mengeluarkan amaran panas melampau merah pertamanya untuk beberapa bahagian negara termasuk London dan Manchester, menyifatkan amaran itu sebagai ‘situasi yang sangat serius.’

“Sekiranya orang ramai mempunyai saudara atau jiran yang terdedah, inilah masanya untuk memastikan mereka mengambil langkah yang sesuai untuk dapat menghadapi cuaca panas kerana jika ramalan seperti yang kita fikirkan akan berada di kawasan amaran merah, maka nyawa orang ramai terancam,” kata jurucakap Met Office, Grahame Madge.

Agensi Keselamatan Kesihatan UK juga meningkatkan amaran kesihatan habanya daripada peringkat tiga kepada peringkat empat – bersamaan dengan ‘kecemasan negara.’

Sementara itu, para penumpang di London dinasihatkan supaya tidak menggunakan rangkaian pengangkutan bandar itu melainkan untuk ‘perjalanan penting’, di tengah-tengah gelombang panas yang terik merentasi Eropah barat.

“Disebabkan cuaca panas luar biasa yang dijangka minggu depan, pelanggan hanya boleh menggunakan rangkaian pengangkutan London untuk perjalanan penting,” kata Ketua Pegawai Operasi Transport for London (TfL), Andy Lord.

Sekatan kelajuan sementara akan diperkenalkan kepada perkhidmatan tiub dan kereta api London untuk memastikan semua orang selamat, tambah Lord, menggesa pelancong untuk membawa air pada setiap masa.

Suhu yang sangat panas boleh merosakkan talian kuasa dan peralatan isyarat.  

TfL berkata, ia akan cuba memastikan perkhidmatan berjalan lancar dan menggunakan pemeriksaan yang dipertingkatkan untuk mengurangkan kesan haba melampau.

Pemeriksaan suhu trek biasa akan dilakukan untuk mengelakkannya daripada bengkok atau lekuk, kata TfL dalam satu kenyataan.  

Rangkaian itu juga akan memeriksa unit penyaman udara di seluruh rangkaian Tube dan sistem penyejukan udara pada bas dua tingkat di ibu negara.

Pemandu kenderaan juga digalakkan untuk tidak memandu semasa Musim Panas. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button