Dunia

Kes polio pertama di AS setelah hampir sedekad

Rantaian penularan dari individu terima vaksin polio oral

WASHINGTON, 22 Zulhijjah 1443H, Jumaat – Amerika Syarikat (AS) pada Khamis melaporkan kes pertama polio setelah hampir sedekad.

Jabatan Kesihatan New York berkata, mangsa adalah individu yang tinggal di Rockland County, 48 kilometer di utara Manhattan, telah diuji positif penyakit itu.

Kali terakhir AS merekodkan kes polio adalah pada tahun 2013, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

“Kes terbaharu ini jenis menunjukkan rantaian penularan daripada individu yang menerima vaksin polio oral (OPV),” kata pegawai.

Vaksin oral telah dihentikan di AS pada tahun 2000.

“Ini menunjukkan bahawa virus itu mungkin berasal dari lokasi di luar AS di mana OPV ditadbir, kerana strain berbalik tidak boleh muncul daripada vaksin yang tidak diaktifkan,” kata jabatan kesihatan New York dalam satu kenyataan.

Pegawai memberi amaran kepada fasiliti kesihatan supaya memerhatikan lebih banyak kes dan menggesa orang ramai di kawasan itu yang tidak diberi vaksin untuk mendapatkan suntikan.

Usaha global dalam beberapa dekad kebelakangan ini hampir untuk menghapuskan polio, penyakit virus yang melumpuhkan dan berpotensi membawa maut – kebanyakannya memberi kesan kepada kanak-kanak di bawah umur lima tahun.

Kes telah menurun sebanyak 99 peratus sejak 1988, apabila polio menjadi endemik di 125 negara dan 350,000 kes direkodkan di seluruh dunia.

Di AS, kes menurun secara mendadak pada akhir 1950-an dan awal 1960-an selepas vaksin dibangunkan.- Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button