Berita UtamaDunia

China muncul pembekal senjata pilihan bagi kebanyakan negara Timur Tengah

Perang Ukraine-Russia, had eksport senjata AS beri ruang China perluas eksport

BEIJING, 23 Zulhijjah 1443H, Sabtu – China memperluaskan eksport senjatanya melangkaui Asia ke Timur Tengah dan Afrika Utara, memandangkan Russia kini memfokus pada pencerobohan Ukraine selain halangan kongres di Washington mengehadkan eksport senjata Amerika Syarikat (AS) ke beberapa negara di rantau ini.

“(China) muncul sebagai pembekal senjata sekunder pilihan bagi banyak negara Timur Tengah,” kata Timbalan Pengarah Unit Keselamatan Manusia di Institut Strategi dan Dasar Newlines, Nicholas Heras.

Gabungan harga dan kapasiti industri merupakan titik jualan besar bagi senjata China kepada pelanggan antarabangsa.

“Orang Cina bekerja keras untuk membangunkan pasaran global untuk senjata mereka, menawarkan pelanggan di seluruh dunia dengan harga yang kompetitif untuk kedua-dua perkakasan dan kos penyelenggaraan, potensi peningkatan yang banyak untuk sistem senjata, dan senjata yang agak berkesan,” katanya.

Bagi pelanggan Timur Tengah, membeli senjata China boleh mengurangkan pergantungan politik mereka kepada AS dan Eropah, sambil menyediakan cara yang murah untuk menyimpan simpanan senjata.

Heras menyatakan bahawa perang Russia-Ukraine telah membolehkan China mengisi kekosongan senjata secara global, bukan hanya di Timur Tengah.

Sebelum pencerobohan Russia ke atas Ukraine, China telah pun meluaskan bahagian pasarannya di Timur Tengah, dan trend itu nampaknya akan meningkat pada masa hadapan, katanya.

China telah menjual jet pejuang Chengdu J-10C buatan tempatan kepada Pakistan dan sistem peluru berpandu pertahanan udara FK-3, selain versi eksport sistem HQ-22 ke Serbia dalam dua perjanjian penting tahun ini.

Di sebalik perjanjian ini, Beijing menghadapi masalah ‘menembusi pasaran sistem senjata berprestij tinggi yang merangkumi pesawat, penderia canggih dan sistem pertahanan penafian kawasan’.

“Buat masa ini, China sedang mengembangkan bahagian pasarannya untuk jualan senjata di Timur Tengah, tetapi untuk benar-benar menembusi pasaran senjata mewah, ia akan berdepan satu pertarungan yang perlu menampilkan senjata China yang berprestasi tinggi mengatasi pesaing,” katanya. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button