Berita UtamaDunia

Krisis air di Lubnan beri risiko pada berjuta orang terutama kanak-kanak

Kekurangan bekalan elektrik sukarkan air dipam

BEIRUT, 23 Zulhijjah 1443H, Sabtu – Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) memberi amaran bahawa krisis air di Lubnan bakal merisikokan kesihatan berjuta-juta orang terutama kanak-kanak.

UNICEF dalam laporan terbaharu bertajuk ‘Berjuang untuk memastikan paip dihidupkan’ berkata, bahawa prospek untuk penyelesaian akan kekal suram, kerana kekurangan elektrik menjadikannya mustahil untuk mengepam air yang mencukupi dan dalam beberapa kes menyebabkan pengepaman terhenti sepenuhnya.

Laporan itu memberi amaran bahawa berjuta-juta orang di negara ini kini terjejas oleh ketersediaan air bersih dan selamat yang terhad, sambil menambah bahawa sistem bekalan air terus terumbang-ambing, meletakkan kesihatan berjuta-juta orang terutamanya kanak-kanak pada risiko.

Menurut laporan itu, kenaikan harga minyak global telah memburukkan kejatuhan ekonomi di negara ini manakala wabak coronavirus menyukarkan lagi keadaan.

Tahun lalu, UNICEF memberi amaran bahawa sistem air Lubnan telah mencapai titik kemusnahan dan menggesa pemulihan segera bekalan tenaga, untuk memastikan perkhidmatan air beroperasi di negara ini.

Masalah tenaga di Lubnan adalah salah satu kesan daripada krisis ekonomi dan kewangan yang teruk pernah disaksikan negara itu selama lebih daripada dua setengah tahun, dengan bekalan elektrik terputus hampir sepanjang hari.

Krisis ekonomi Lubnan telah menyebabkan penurunan dalam rizab mata wang asing dan kehabisan pertukaran asing, mengehadkan keupayaan untuk mengimport bahan api yang diperlukan untuk mengendalikan loji kuasa. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button