Berita UtamaDunia

Kapal pertama hantar bijirin berlepas dari Ukraine

Kapal Razoni berbenderakan Sierra Leone menuju ke Lubnan

ISTANBUL, 3 Muharram 1444H, Isnin – Kapal pertama yang membawa bijirin dari Ukraine akan meninggalkan Pelabuhan Odesa pada 8.30 pagi waktu tempatan (0530 GMT) pada Isnin di bawah perjanjian laluan selamat yang dijamin.

Pelepasan kapal itu dilaksanakan selepas Moscow, Kyiv, Ankara dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menandatangani perjanjian eksport bijirin serta baja pada Julai.

Perjanjian itu bertujuan bagi membenarkan laluan selamat untuk penghantaran bijirin masuk dan keluar dari Chornomorsk, Odesa serta Pelabuhan Pivdennyi.

Kementerian Pertahanan Turki berkata, kapal Razoni yang berbenderakan Sierra Leone akan menuju ke Lubnan.

Katanya, lebih banyak kapal akan menyusul.

“Pengerahan kapal lain dirancang dalam skop koridor dan kaedah yang ditentukan sebagai sebahagian daripada perjanjian 22 Julai,” katanya.

Pegawai Presiden Ukraine berkata, terdapat 17 kapal berlabuh di Pelabuhan Laut Hitam Ukraine dengan hampir 600,000 tan kargo.

Daripada jumlah itu, 16 kapal memegang bijirin Ukraine dengan jumlah kira-kira 580,000 tan.

Penghantaran bijirin dari Ukraine melalui laut terhenti sejak Februari, mencetuskan ketidakstabilan harga global untuk bijirin, minyak masak, bahan api dan baja.

Moscow bagaimanapun menafikan bertanggungjawab terhadap krisis makanan, menyalahkan sekatan Barat kerana memperlahankan eksport.

Sebuah pusat penyelarasan ditubuhkan di Istanbul untuk mengawasi kapal berlepas dari Ukraine dan memeriksa kapal yang masuk untuk mendapatkan senjata sebagai sebahagian daripada perjanjian itu.

Delegasi PBB, Russia, Ukraine dan Turki bekerja di pusat itu.

Russia serta Ukraine adalah pembekal gandum utama global dan perjanjian itu bertujuan bagi meredakan krisis makanan selain mengurangkan harga bijirin. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button