Berita UtamaDunia

Korea Utara dakwa semua pesakit demam pulih sejak wabak COVID-19

Tidak lapor kes demam baharu sejak 30 Julai

SEOUL, 7 Muharram 1444H, Jumaat – Korea Utara hari ini memaklumkan semua pesakit demam sudah pulih sejak wabak COVID-19 melanda dunia.

Menurut media kerajaan KCNA, ia merupakan dakwaan pertama sejak pandemik menganggu ekonomi terpencil.

Negeri yang tertutup itu tidak pernah mengesahkan jumlah pesakit yang disahkan positif COVID-19, bagaimanapun katanya, kira-kira 4.77 juta pesakit demam telah pulih sepenuhnya.

Dilaporkan 74 meninggal dunia sejak akhir April dan tidak melaporkan kes demam baharu sejak 30 Julai.

Daripada menuntut kemenangan atau menamatkan situasi COVID-19, Korea Utara berkata ‘keadaan antiwabak… telah memasuki fasa kestabilan yang pasti’.

Katanya, ia akan ‘menggandakan usaha untuk mengekalkan kesempurnaan dalam pelaksanaan dasar dan langkah antiwabak negeri serta secara bersepadu melaksanakan kerja untuk mengetatkan lagi sistem antiwabak (nya)’.

Kerja sedemikian termasuk pemantauan yang diperkukuh terhadap subvarian COVID-19 baharu dan langkah untuk menggerakkan pekerja perubatannya dengan cepat sekiranya berlaku situasi krisis. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button