Berita UtamaDunia

Mangsa pengeboman rejim pengganas Israel di Gaza meningkat kepada 24

650 unit rumah musnah, ribuan penduduk kehilangan tempat tinggal

GAZA, 9 Muharam 1444H, Ahad – Kementerian Kesihatan Palestin di Gaza memaklumkan jumlah kematian akibat pengeboman rejim pengganas Israel ke atas Gaza, yang berterusan untuk hari kedua, meningkat kepada 24 selain 203 cedera.

Kematian itu termasuk enam kanak-kanak, seorang wanita berusia 23 tahun dan seorang komander kumpulan bersenjata Palestin.

Kementerian menyatakan bahawa ketika ini berlaku kekurangan 40 peratus peralatan dan ubat-ubatan asas, dan kekurangan 60 peratus peralatan makmal akibat penutupan Israel ke atas lintasan Gaza, yang bermula empat hari lalu.

Kementerian juga berkata: “Disebabkan penutupan loji kuasa, masa semakin suntuk untuk penyediaan perkhidmatan perubatan di hospital, dengan penutupan hampir sepenuhnya dalam tempoh 72 jam.”

Terdahulu pada Sabtu, pegawai di Gaza memberitahu bahan api untuk loji kuasa tunggal di Gaza kehabisan sehingga ia berhenti berfungsi.

Pejabat Media Kerajaan di Gaza memaklumkan pengeboman Israel telah mengakibatkan kemusnahan sebahagian atau keseluruhan 650 unit rumah, menyebabkan beribu-ribu orang kehilangan tempat tinggal dan kehilangan tempat tinggal. – Agensi

Kredit foto: Hosam Salem/Al Jazeera

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button